Srijeda, 16 Svibanj 2018 14:32

Stanje u prometu je pogoršano, policija neće imati milosti prema nikome!!!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČETIRI GLAVNE UBOJICE U PROMETU -

POŽEGA - U planirane aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika  – alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge….

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu policija će tijekom svibnja i lipnja 2018. godine poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sve kategorije sudionika u prometu, a osobito će se sankcionirati tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaji vozača mopeda i motocikala.

- U prva četiri mjeseca 2018. godine, u prometnim nesrećama na području PU požeško-slavonske smrtno su stradale dvije osobe dok u istom razdoblju 2017. godine nije bilo smrtno stradalih. Također, porastao je IMG 3838Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško slavonskeukupni broj prometnih nesreća za 3,2% ali i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za oko 27% u kojima je teško ozlijeđeno 17 osoba (49 je lakše ozlijeđeno) tj. ukupno je stradalo 30,8% više osoba nego u istom razdoblju lani – ističe Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško slavonske dodajući kako iz je analize podataka o prometnim nesrećama, razvidno da je gotovo 40% sudionika nesreća nastradalo zbog grešaka koje su se odnosile na brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, a nerijetko se radilo i o vožnji pod utjecajem alkohola. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala.

- S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom svibnja i lipnja 2018. godine, poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno:
- prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,
- nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
- nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
- nepropisne uporabe mobitela,
- nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr.
- druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće – naglašava Nikolina Janković.

U Policijskoj upravi požeško-slavonskoj naglašavaju kako će u provođenje planiranih aktivnosti biti uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

- Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, može poslužiti i informacija kako je samo proteklog tjedna, od 07. do 13. svibnja 2018. godine, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 733 vozila, a evidentirano je 229 prometnih prekršaja. Od navedenog broja, najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 85, alkoholiziranosti vozača – 15, nekorištenja sigurnosnog pojasa – 48 (od čega na stražnjim sjedalima 1 i prilikom nepropisnog prijevoza djece 4), nepropisne uporabe mobitela – 6 itd –nastavlja glasnogovornica Janković ističući kako su vozači mopeda počinili 3 prekršaja (2 nekorištenja zaštitne kacige i 1 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje).

- Tijekom proteklog tjedna najveća koncentracija alkohola zabilježena je dana 12. svibnja 2018.g. oko 19,30 sati u mjestu Ruševo kojom prilikom je zatečen 62-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2,72 g/kg, a isti je smješten u posebne prostorije policije do otrježnjenja. Napominjemo, da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz članaka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona, temeljem kojih je proteklog tjedna, veći broj vozača smješten u posebne prostorije do otrežnjenja ili uhićen – zaključila je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško slavonske.

Tekst: PU požeško-slavonska Foto: Kronika požeško-slavonska