Četvrtak, 29 Siječanj 2015 12:56

Baka (80) predala mitraljez

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKI USPJEH POLICIJE U AKCIJI MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA -

 POŽEGA – Potaknuti dobrim uspjehom u Akciji manje oružja – manje tragedija PU požeško-slavonska IMG 2507predstavila je javnosti rezultate akcije i prezentirala dio predanog oružja.

– Izuzetno smo zadovoljni brojem predanog oružja, a na području naše PU predano je 17 komada automatskog oružja, 77 ručnih bombi, 14 mina, te 55 drugih rasprskavajućih predmeta, 17 komada repetirajućeg oružja i poluautomatskog oružja, 10 pištolja i revolvera, te oko 8.500 komada streljiva i 3 kg eksploziva. Našu aktivnosti u akciji širili smo i preko lovačkih društava, pa je i to rezultiralo ovoliko velikim brojem predanog oružja – istakla je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Primjer dobre suradnje s Lovačkim društvom Vražjak iz Sesveta čiji članovi su se uključili u akciju vraćanja oružja iznio je načelnik Policijske postaje Pleternica Miro Miličević.

IMG 2513– Pokrenuli smo sa Lovačkim savezom županije jednu akciju pod nazivom Sigurnost u lovu i to je rezultiralo vraćanju 6 pušaka M-48, jedna automatska puška, jedna strojnica, više komada okvira za automatsku pušku i preko 1.500 komada streljiva različitog kalibra. To je rezultat inicijative unazad nekoliko mjeseci, akciju nastavljamo i s drugim lovačkim društvima. Poručujem i građanima da dalje mogu vraćati oružje bez sankcija, da ne moraju reći niti svoj identitet. U tom prikupljanju lovci su nam bili spona, jer su građani njihovih sela imali povjerenja da oružje daju njima. Zadovoljni smo s time što sve više oružja imamo pod kontrolom jer tako povećavamo sigurnost građana.

U PU ističu i upozorenje onima koji imaju dozvoli za oružje, da i oni predaju ako imaju nešto od naoružanja za IMG 2520koje nemaju dozvolu, da to oružje što prije predaju, jer će u slučaju pronalaženja od strane policije njima biti oduzeta i dozvola i oružje za koje imaju dozvolu.

Kuriozitet cijele priče je i jedan dobro očuvani mitraljez koje ga je anonimno predala 80-godišnja baka. Valjda joj više nije trebao ili je smetao u ormaru, no ipak i sada je postupila dobro, jer oružje nema mjesta u obiteljskim domovima.

Osim dragovoljnih predaja policija svakodnevnim radom pronalazi dosta oružja, pa je tako jučerašnjom pretragom na području Kaptola kod 52-godišnjaka pronađene 4 puške, od kojih jedna automatska. Protiv njega u ovom slučaju ide kaznena prijava jer nije sam prijavio nepovlasno posjedovanje vatrenog oružja.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić