Nedjelja, 19 Studeni 2017 11:06

Za krštenje mošta čak dva kuma, morski i kontinentalni

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA VINO-KAP KAPTOL OBILJEŽILA MARTINJE -

KAPTOL – Jedna od vrlo aktivnih vinskih udruga, svakako je Udruga vinogradara, vinara i voćara Vinio-kap iz Kaptola, koja za svoje članove organizira brojne edukacije, degustacije i ocjenjivanja vina, ali i obilježavanje vinskih blagdana. Tako su i ove godine u prepunoj dvorani DVD Kaptol organizirali Martinje i ceremoniju krštenja mošta, te time i zaključili sezonu proslave ovih narodnih martinjskih običaja u Požeštini. Običaj Martinja kaptolačka udruga obilježava punih 20 godina.

Sve u dvorani blagoslovio je novi kaptolački župnik, vlč. Mario Rašić, kojemu je predsjednik udruge Ferdinand Novak uručio za ovu godinu počasnu iskaznicu, a od slijedeće godine ima obveze kao i svi drugi članovi, od plaćanja članarine do nazočnosti vinskim običajima i druženjima.

No posebnost kod kaptolačke udruge, već nekoliko godina, je dva kuma na krštenju mošta, koji uz vinskog kardinala Vladimira Bauera i ministrante Ferdinanda Novaka i Milu Pavičića svjedoče obredu. Uz svjedočenje obredu i odgovaranje na pitanja vinskog kardinala, oni imaju i obvezu pred svima popiti pehar vina. Ove godine tu čast imali su Marinko Vodopić Kore, ugostitelj iz Novog Vinodolskog, morski kum, i Tomislav Došen, vinogradar i vinar iz Trenkova. I morski kum je odmah učlanjen kao 307. član Udruge Vino-kap, a on je uzvratio s košarom poklona Udruge Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog. Prijedlog da se prezime kumu iz Vodopić preimenuje u Vinopić, podržali su svi prisutni pljeskom.

Uz svečanu večeru za zabavu su bili zaduženi glazbenici Aurea banda iz Požege, a kvalitetnim vinom potakli su parove na ples. Zabava je trajala do kasnih noćnih sati.