Utorak, 08 Svibanj 2018 15:43

Šampionom proglašena ledena berba graševine Ivice Peraka i crni merlot Polgara Pince iz Mađarske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

11. ŽUPANIJSKO, 5. MEĐUŽUPANIJSKO I MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA VINO-KAP KAPTOL 2018. S REKORDNIH 146 UZORAKA -

KAPTOL - Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol uspješno je organizirala 11. Županijsko ocjenjivanje vina i 5. Međužupanijsko i međunarodno ocjenjivanje kvalitete vina, Vino-kap Kaptol 2018. Ukupno je ove godine na ocjenjivanje pristiglo 146 uzoraka vina, iz Požeško-slavonske županije, susjednih županija, kontinentalne Hrvatske, otoka Krka i dvadesetak uzoraka vina iz Mađarske.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim odzivom vinara na natjecanje jer je ovo znatno veći broj uzoraka nego prošlih godina i ovo naše natjecanje i ocjenjivanje kvalitete vina je sve cjenjenije u vinskom svijetu. Uz predsjednika ocjenjivačke komisije mr. sc. Josipa Mesića vina su ocjenjivale tri komisije u kojima su sve poznati enolozi, sommelieri i vinski stručnjaci – istakao je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak.

- Od ukupno 146 uzoraka, bijelih vina je bilo 116, najviše graševina, a trideset crnih vina od kojih nešto i rozea. Posebno se ocjenjivalo kao sorta i pinot sivi, koji se ocjenjivao kao posebna kategorija vina ove godine. To su uglavnom prošlogodišnje berbe i starija vina, a možemo reći da su ukupno gledano postizala bolje rezultate od prošle godine. Uglavnom sva vina su iznad prosječna – istakao je predsjednik ocjenjivačke komisije Josip Mesić, koji se slaže s time da vinarima ovakva natjecanja znače dosta, jer im pokazuju gdje su na ljestvici kvalitete, oni koji su ostvarili odlične rezultate dobivaju novi poticaj, a onima koji su samo malo slabiji dobivaju poticaj da nagodinu donesu bolja vina na ocjenjivanje.

Kao najviše ocijenjena vina koja zaslužuju i titulu šampiona Vino-kap Kaptol 2018., proglašena su: ledena vino, graševina, berba 2016. godine vinarije Ivice Peraka, i crno vino merlot, berba 2012. vinarije Polgara Pince iz Mađarske. Dva vina su ocijenjena i dobivaju veliko zlatnu plaketu. Dodjela šampionskih titula, zlatnih, srebrnih i brončanih diploma uslijedit će 19. svibnja na Festivali slanine i vina Slanvin u Kaptolu od 18 sati. Zajedno s dodjelom vinskih diploma održat će se taj dan i natjecanja u pečenju slanine na otvorenoj vatri i biranje najbolje „slaninske ruže“.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska