Petak, 10 Kolovoz 2018 12:19

Izuzetna kvaliteta grožđa u kutjevačkom vinogorju s nešto ranijom berbom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJPOZNATIJE VINOGORJE U HRVATSKOJ OČEKUJE IZNADPROSJEČNE URODE -

KUTJEVO – Najpoznatije vinogorje u Hrvatskoj, ono na kutjevačkom području u zadnje dane dozrijevanja grožđa očekuje iznadprosječne urode. Grožđe, a najviše je zastupljena sorta graševina je trenutno u izuzetno dobroj kondiciji, trenutno mu više ništa ne može pokvariti kvalitetu jer se očekuje jedna od ranijih berbi. Već 20. kolovoza kreće se s berbom najranijih sorti, a i sve ostale sorte svoje dozrijevanje i berbu najavljuju ranije. Nakon gotovo dvije ispodprosječne berbe kutjevački vinogradari očekuju odličnu berbu, iznadprosječnu berbu kojoj ovi slijedeći dani kolovoza s malo više sunčanih nego kišnih dana mogu donijeti i vrhunsku kvalitetu grožđa.

IMG 1402

- Krenula je ova vinogradarska godina nešto kasnije, dugo je bila zima i snijeg u proljeće. Onda su nam se desila dva mjeseca bez kiše pa smo nikad ranije imali cvatnju graševine, naše najrasprostranjenije i najbitnija sorta. Onda su nam došla dva mjeseca obilnih kiša, koja nismo imali godinama, kad je grožđe najosjetljivije na bolesti. To je zahtijevalo nešto više i češćih tretmana zaštite. Dešavalo nam se da nam nakon tretiranja padne kiša koja nije bila niti predviđena niti najavljena od meteorologa, tako da smo tretirali i osam puta. Nešto više i sa nešto skupljim sredstvima koja su osiguravala bolju zaštitu i sigurnost. Uspjeli smo sa zaštitom i nemamo pepelnice niti na naših 40 ha vinograda niti na 75 ha vinograda koje radimo u suradnji s našim kooperantima. Od početka vinogradarske godine mi pratimo i sve vinograde naših kooperanata sve do berbe i otkupa. sada je trenutna kondicija grožđa jako dobra, što nam je donijela ona obilata kiša u vrijeme bubrenja bobica grožđa, pa ćemo ove godine imati nešto bolje urode nego što smo pretpostavili. Grožđe je u jako dobrom zdravstvenom stanju i berba će biti dobra, ali od 2012. godine jedna još ranija berba. Njaranije kod nas ide pinot sivi, pa chardonay, a od crnih sorti pinot crni - istakao je mladi agronom Petar Lukić, voditelj vinogradarstva u Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker u Kutjevu. Kapacitet podruma za sada ih zadovoljava jer im novi nasadi vinograda još nisu došli do punog uroda.

IMG 1380- Cijela ova vinogradarska godina bila je jako naporna, ali naposljetku izgleda da će biti jako dobra. Mi imamo ekološki uzgoj u vinogradima i samo smo tri puta provodili zaštitu nekonvencionalnim sredstvima, modrom galicom, kreč i sumpor. Nama je najveći problem bio borba s travom jer u ekološkom uzgoju ne upotrebljavamo herbicide za uništavanje korova i trave, nego sve malčiramo. Kako je bilo puno kiše trava je rasla i rasla, no priveli smo to sve pod kontrolu. Sada jedino nije dobro što su i noći vruće, dnevne temperature su visoke no noći bi trebale biti hladnije da bude idealno vrijeme za zrenje grožđa. Bilo je dosta kiše, a sada na ovim našim kamenitim terenima vulkanskog podrijetla, nadmorske visina oko 330 metara već nedostaje vlage – kaže poznati i najstariji vinogradar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi iz Hrnjevca. On očekuje s ukupno 56 ha svojih vinograda ove godine odličnu berbu, te je ubrzano krenuo u nabavku novih vinskih tankova, jer procjenjuje da neće imati dovoljno kapaciteta za spremiti cjelokupnu ovogodišnju berbu.mladi prošle godine posađeni vinogradi na kamenu već donose rod

- Ove godine očekujemo nešto raniju berbu nego inače i to za desetak dana. Već sada ranije sorte, posebno crni pinot koji ubrzano zori, što nije dobro. Kod mene će biti nešto bolja berba nego zadnjih dvije tri godine. Došli su mi i novi vinogradi u rod, novih 6 ha, tako da ću morati povećati kapacitet podruma, a prošle godine sam posadio još 8 ha novih nasada na koje sada stavljamo armaturu. To su nasadi na samom kamenu na obroncima Papuka, nešto potpuno drugačije od onoga što ljudi očekuju u Slavoniji, kamen čistog vulkanskog porijekla prepun minerala koji sam gnojio stajskim gnojivom koje dobijem od svog stada Red Angusa. U uzgoju imam oko 250 grla ovog kanadskog goveda koje živi cijelu godinu na otvorenom, odlično krči sve šikare i zarasli teren, a meni daje potrebno gnojivo za vinograde jer ja ne upotrebljavam umjetno gnojivo zbog potpuno ekološkog uzgoja grožđa – ističe Enjingi koji očekuje dobar urod, jer u već mladom vinogradu koji je lane sađen ima do kilogram grožđa. za svoje ekološke vinograde Ivo Enjingi priprema stajsko gnojivo vlastitog stada Red AngusaOve godine sadit će još nekoliko hektara novih vinograda s cabernet frankom jer prošle godine nije bilo tih sadnica, pa će ga posaditi na jesen.

 

 

 

 

 

 

IMG 5509

Još jedan od poznatijih vinogradara, a još više kao vinar i poznati enolog, Ivica Perak, koji svoje nasade pretežno ima u Mitrovcu, kažu najboljim vinogradarskim lokacijama kraj Kutjeva, ove godine očekuje dobru berbu. Iako je čak 6-7 puta morao vršiti zaštitu, ne žali za tim jer mu je grožđe danas u izvrsnoj kondiciji, bez prisutnosti bolesti. – Bila je to još jedna specifična vinogradarska godina, izuzetno turbulentna, znatno drugačija od nekoliko prošlih, no uz potpunu primjenu struke, agrotehničkog znanja i svih mjera pravovremeno, očekujemo iznad prosječnu berbu grožđa. Lozu je trebalo dobro zaštititi. Berba bi bila kako je krenulo još i ranije, no onda su velike količine kiše u 6. mjesecu to malo usporile. Ako 8. mjesec bude lijep i sunčan pretežito, svakako očekujemo jednu ranu berbu. Po količini bit će to i jako dobra berba, a sada očekujemo samo dobre sladore i kiseline. Ja sa svojih 12 ha vinograda napunit ću svoj podrum kapaciteta 100 tisuća litara i neću ići na otkup grožđa od drugih vinogradara – istakao je Perak, koji je ove godine na brojnim natjecanjima odnio nekoliko šampionskih i zlatnih medalja za svoja vina.