Nedjelja, 16 Rujan 2018 10:50

Zlatni list za vjernost dobila uzgajivačica duhana Nevenka Marković iz Treštanovaca koja se duhanom bavi više od 30 godina

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

ODRŽANI 19. DANI POLJA DUHANA NA POKUSNIM POLJIMA DUHANA

Hrvatski duhani nagradili kooperante i predstavili inicijative poticanja proizvodnje duhana u Hrvatskoj -

VIROVITICA – Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana uspjeli su ostvariti zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete u usporedbi s prošlom godinom, zaključak je Dana polja, tradicionalnog okupljanja proizvođača duhana u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana koji posluje u sastavu British American Tobaccoa.

Na 19. po redu Danima polja održanima u Virovitici, Hrvatski duhani nagradili su svoje kooperante priznanjem Zlatni list u vrijednosti 10.000 kuna.

Zlatni list za budućnost pripao je 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice koji nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje duhana. Mladi kooperant je ove godine napravio iskorak u proizvodnji investirajući u novu tehnologiju mehaniziranog berača duhana koji je u suradnji s Hrvatskim duhanima pokrenuo kao pilot projekt na hrvatskim poljima. Zlatni list za vjernost dodijeljen je Nevenki Marković iz Treštanovaca koja se više od trideset godina kontinuirano bavi uzgojem duhana u sustavu Hrvatskih duhana.

- BAT razmišlja dugoročno i investira u proizvodnju duhana jer je nama duhan temelj poslovanja. Zbog toga smo u Hrvatskim duhanima pokrenuli program održive proizvodnje duhana, prvi takav program u hrvatskom agraru, kojim želimo dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje. Proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj, a mi kroz sustav BAT-a domaćim proizvođačima jamčimo siguran otkup svih proizvedenih količina - izjavio je generalni direktor BAT Adria regije Antal Bekefi.

U sklopu programa održive proizvodnje u protekle dvije godine Hrvatski duhani su proveli analizu tla svojih kooperanata te su, sukladno rezultatima, ove godine pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelu sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

U Hrvatskim duhanima još zbrajaju rezultate ovogodišnje berbe duhana, no vidljiv je rast kvalitete duhana kod kooperanata što upućuje da će prosječna otkupna cijena duhana i ove godine nastaviti rasti. Prošle godine prosječna otkupna cijena bila je 7 posto viša u odnosu na prethodnu godinu, a u proteklih 10 godina prosječna otkupna cijena duhana porasla je čak 55 posto. Hrvatski duhani su prošle godine otkupili duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna.

Brojnim uvaženim gostima iz Hrvatske i inozemstva predstavljene su inicijative pokrenute ove godine. Hrvatski duhani su pokrenuli pilot projekt nabavke mehaniziranog berača koji je u ovogodišnjoj berbi pokazao dobre rezultate, prvenstveno u ublažavanju problema nedostatka radne snage koja je trenutno najveći ograničavajući faktor širenja proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Također, Hrvatski duhani nastavljaju s programima ispitivanjima novih sorata, osiguravaju financiranje uvođenja sustava navodnjavanja, a provode i razne tehnološke mjere i ispitivanja novih sorata duhana, sve s ciljem povećanja prinosa i kvalitete duhana.