Četvrtak, 21 Ožujak 2019 14:40

Kempfovci obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - 21. ožujka u OŠ Julija Kempfa obilježen je Svjetski dan osoba s Down sindromom. Tom prigodom s učenicima su održane radionice koje su za cilj imale razvijanje empatije i tolerancije kod djece od najranije dobi.

Down sindrom je inače jedan od najčešćih genetskih poremećaja koji se javlja zbog trisomije na 21. kromosomu. Upravo iz tog razloga dan osoba s Down sindromom simbolički se obilježava upravo 21.3.

- Smatramo kako je jako važno raditi na integraciji osoba s Down sindromom u svim aspektima društva. Zbog toga smo jako ponosni što mnoštvom različitih projekata, ali i kroz svakodnevne školske aktivnosti, nastojimo činiti maksimalno da bi se djeca s Down sindromom, kao i djeca sa svim drugim teškoćama, osjećala ravnopravno i prihvaćeno kao članovi naše škole. Također, smatramo da je jako važno voditi računa o tome da se svi učenici naše škole osjećaju jednako vrijedno, da u školi imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo bez obzira na sve naše različitosti, koje nas međusobno obogaćuju. Vjerujemo da će razvijanje takvog stava kod djece utjecati na veće poštivanje prava svih koji se po nečemu razlikuju, pa tako i osoba s Down sindromom – ističe Silvija Crnković, psihologinja OŠ Julija Kempfa.

Svjetski dan osoba s Down sindromom poznat je još i kao Dan šarenih čarapa. Danas su svi učenici obukli šarene čarape kako bi pokazali svoju solidarnost s osobama koje imaju Down sindrom, a te šarene čarape označuju koliko smo svi međusobno različiti, a opet s druge strane isti i jednako vrijedni.