Utorak, 26 Ožujak 2019 09:06

Priprema za Izbornu skupštinu krovne organizacije

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SASTANAK PREDSJEDNIKA PODRUŽNICA REGIJE ISTOK UDRUGE VETERANA I DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA REGIJE ISTOK SA ŽUPANOM - 

POŽEGA - Požeško-slavonska županija, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, bila je domaćin predstavnicima Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Regije Istok odnosno predsjednicima Podružnica iz Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Virovitice i Požege koji su na sastanku razmatrali izmjenu Statuta udruge, kao krovne organizacije te pripreme za Izbornu skupštinu.

Na sastanku s predstavnicima Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Regije Istok, njihovim predstavnicima bio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, umirovljeni general, koji je prvi predsjednik te udruge – Podružnice za Požeško-slavonsku županiju.

Između ostalih tema bio je i razgovor vezan za istek mandata sadašnjem predsjedniku Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, umirovljenom generalu Đuri Dečaku, koji prema sadašnjim informacijama nema namjeru ponovnog kandidiranja za tu funkciju.

- Na sastanku smo zaključili da zamolimo sadašnjeg predsjednika Dečaka da ostane na funkciji barem u jednom prelaznom periodu ponajviše jer će se puno toga statutarno mijenjati. Moramo se prilagoditi nekim novim i drugačijim vremenima u smislu davanja veće autonomnosti županijskim podružnicama koje će imati i pravnu osobnost. To je jedan od razloga zbog čega bi u tom prelaznom periodu trebao ostati aktualni predsjednik general Dečak na toj funkciji. On više od 20 godina obnaša tu funkciju i jako je dobar poznavatelj rada udruge i sa svim drugim pojedinostima što je u ovom trenutku veoma bitno. Svojim autoritetom mi možemo provesti ove zacrtane ciljeve i izmjene statuta – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, dopredsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata na državnoj razini i voditelj regije Istok.

Župan Tomašević se i dalje zalaže za promicanje istine o Domovinskom ratu i svim drugim vrijednostima iz tog vremena.

- Čast mi je što sam domaćin dragim prijateljima i suborcima na inicijativu umirovljenog brigadira Krešimira Pavelića. Cilj je ovog sastanka još jednom stavljanje istine o Domovinskom ratu te pokretanje realizacije medalje Zapadna Slavonija što podržavaju svi ratni zapovjednici s ovog područja, a koji sam prijedlog osobno pokrenuo. Smatram da na to imamo pravo jer Domovinski rat je počeo u Pakracu koji je u sastavu naše županije. Što se tiče statuta, takvih i sličnih dokumenata, to je živ materijal koji je podložan izmjenama u određenim potrebama i situacijama. U statutu se trebaju izvršiti određene izmjene s kojim prijedlogom idemo prema krovnoj organizaciji. Sadašnji predsjednik general Dečak je jedan od one četvorice koji je bio u onim operacijama i organizator provedbe operacije i distribucije naoružanja. Generala Dečaka apsolutno podržavam i ponosan sam što sam suvremenik tih događanja. Mi smo ovdje dobili 150 kalašnjikova 22. listopada 1990. godine i od tada možemo reći da smo znali što će se dogoditi i da trebamo stati na branik domovine. Volio bi da general Dečak i dalje bude predsjednik, ako mu to zdravstveno stanje dozvoli jer on izvrsno vodi tu udrugu. Uz njega trebamo pripremati i drugog čovjeka koji bi tu funkciju mogao preuzeti. U svakom slučaju to trebaju biti eminentni ljudi, dionici tog vremena. Mi koji smo dionici tog vremena znamo tumačiti zbivanja iz tog vremena.