Petak, 29 Ožujak 2019 08:38

Za nedjeljnu Sarmijadu najavljeno 500 sarmi – kraljica slavonskog stola

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

6. SARMIJADA U ORGANIZACIJI UDRUGE „POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE“ i TJEDNIKA KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA  -

POŽEGA – Za nedjelju 31. ožujka i 6. po redu Sarmijadu u Požegi sve je spremno. Najavljene su brojne ekipe iz čak 4 slavonske županije a očekuje se oko 500 sarmi u za sada 27 raznih varijanti, okusa i načina spravljanja. Restoran Hotela Grgin Dol u Požegi bit će pravo središte najkvalitetnijih sarmi i mjesto odličnog cjelodnevnog druženja već od 11 sati. Stoga još pozivamo sve koji vole kuhati sarmu da se prijave, ali i sve one ljubitelje sarme – kraljice slavonskog stola da dođu i vide tu ljepotu uređenih stolova, kušaju najbolje sarme i provedu jedan lijepi sunčani dan na terasi Hotela Grgin Dol. Najavljena prognoza za nedjelju je sunčani i topao dan, bez daška vjetra i oblačića, pravi proljetni dan.

     Na 6. Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, udruga žena, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

      Sve pobjednike u nekoliko kategorija očekuju vrijedne nagrade naših sponzora, pokrovitelja i Udruge Požeški čuvari baštine, te plakete i zahvalnice. Najvrednija nagrada je sponzora Auto centar Radić iz Požege vrijedna tisuću kuna, zatim veliki poklon paketi kuharskih posuda, kecelje i prigodni materijal, poklon paketi poznatih kutjevačkih vinarija i dr.

     Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu tamburaša De Gotho. Pozivaju se i Požežani sa svojim gostima da posjete Sarmijadu i natjecanje, a za nedjeljni ručak njima se pobrinula glavna kuharica hotela Marijana Pranjić, koja je pripremila puno ukusne, već pogađate, prave požeške sarme po cijeni od samo 35 kuna s prilogom. Očekujemo sve ljubitelje sarme. Dobro došli!