Subota, 30 Ožujak 2019 13:48

Obilježili Dan narcisa i borbe protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PSŽ, LIGA PROTIV RAKA POŽEGA I KLUB ŽENA OPERIRANIH NA DOJCI ZAJEDNO –

POŽEGA – Za buket narcisa Požežanke i Požežani mogli su dati dobrovoljni prilog na štandu na Trgu sv. Trojstva za pomoć u prikupljanju sredstava pri ranom otkrivanju raka dojke te za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Zajedno su to organizirali Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega povodom obilježavanja „Dana narcisa“, dana posvećenog borbi protiv raka dojke u cijeloj Hrvatskoj koji se provodi početkom proljeća. Požeška Liga za borbu protiv raka obilježava punih 50 godina uspješnog rada i borbe protiv ove zloćudne bolesti.

Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki je u našoj županiji na izuzetnoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naša županija je i dalje u samom vrhu prema obuhvatu pregledanih žena. Možemo reći da je 7 od 10 žena pod redovitom kontrolom. Pozivamo sve koje nisu, da se odazovu pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti jednom u dvije godine – pozvala je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva, koja dodaje da i dalje imamo oko 50 novooboljelih slučajeva kod žena, od kojih na žalost još uvijek 20 završava smrću oboljele. To je brojka koja se mora znatno smanjiti, jer preventivnim pregledima rak se otkriva dovoljno rano da se može uspješno liječiti. – Moramo dovesti do toga da ne govorimo da je žena umrla od raka dojke, nego da ona živi i dalje nakon što je preboljela rak na dojci.

Za Dan narcisa u Požegi cvjetovi se ne nabavljaju kupnjom, nego ih u velikoj akciji koja se provodi u školama, a proširit će se i na dječje vrtiće, roditelji, mame i bake iz svojih vrtova doniraju cvjetove narcisa za samu akciju u Požegi. Akciju prikupljanja cvjetova narcisa provode i žene liječene od raka dojke. – Radosni smo što smo se mogli uključiti u akciju i ove godine. Brojen javno zdravstvene akcije pratimo tijekom cijele godine, a u ovu se uključimo prikupljanjem narcisa preko naših učenika u svim gradskim školama – istakla je Anita Ujević, učiteljica u OŠ Julije Kempf iz Požege, koja dodaje da se od najranijih dana djecu treba odgajati u duhu humanosti i pomaganja u ovakvim i sličnim humanitarnim akcijama.