Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:29

Zahvalnice za darovatelje krvi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽILI DAN DOBROVOLJNIH DAROVATELJA KRVI -

POŽEGA – Obilježavajući Dan dobrovoljnih darovatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Požega upriličilo je svečanost na kojoj su nagrađeni svi jubilarni darovatelji za 20, 30, 40, 50 i više darovanja krvi. Niz godina požeški Crveni križ uspješno realizira program prikupljanja krvi i svake godine to bude na razini od 1300 do 1400 doza krvi.

– Akcije organiziramo u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, po novim zakonskim odredbama koje je donio Sabor RH. Ove godine prikupili smo 1351. Dozu krvi, a po prvi puta krv je dalo 85 darovatelja. Znamo da krv nije moguće proizvoditi na umjetni način i jedini izvor toga lijeka je čovjek darovatelj krvi. Svi mi kada trebamo krv kao lijek ovisni smo o dobrovoljnim darovateljima krvi – istakao je ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika, te dodao da se nekada pri Općoj županijskoj bolnici Požega krv mogla dati svaki dan, a sada imaju određeno 16 dana u godini kada mogu pozvati dobrovoljne darovatelje da daju krv. Sada u evidenciji imaju oko 900 darovatelja krvi.

Zahvalnice višestrukim darovateljima uz prigodni poklon uručio je predsjednik Crvenog križa prof. dr. sc. Borislav Miličević.

Rekorder po broju darovanja, čak 115 bio je Zdenko Šojat iz Pleternice, danas nezaposlen, na birou nakon zatvaranja Ete. – Počeo sam kao 19-godišnjak u vojsci, a nastavio sve do danas. Danas imama 54 godine ali se osjećam potpuno zdrav i davat ću krv skroz dok mi budu dozvolili. Nikada me do sada nisu odbili zbog tlaka ili pomanjkanja željeza, mislim da i to utječe na moje dobro zdravlje – istakao je Zdenko Šojat koji ima traženu 0+ grupu, prilikom primanja priznanja za 115 puta darovanja krvi.

Rekorderi su još Željko Rakić sa 114 darovanja, Jure Jukić sa 109, Antun Krajnc sa 108, Anto Čolić s 96, Zvonko Balas s 95, Vlatko Gagić s 94, Feliks Krajnc s 93, Marijan Pavelić s 90 i drugi.