Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 09:58

Prezentacija vatrogasne opreme u povodu "Svibanj - mjesec zaštite od požara"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Požege danas je na Trgu sv. Terezije Avilske održana prezentacija vatrogasnih sprava i opreme namijenjena polaznicima vrtića, učenicima osnovnih škola, ali i svim zainteresiranim građanima. Prezentacija je održana u povodu manifestacije "Svibanj - mjesec zaštite od požara" koja je nacionalnog karaktera i provodi se već 40-tak godina. Vatrogasne organizacije tijekom mjeseca svibnja tradicionalno intenziviraju vlastite aktivnosti u području promocije vatrogasne struke, odnosno najveći naglasak stavljaju na promicanje preventivnih poruka iz područja zaštite od požara. Upravo s tim ciljem JVP Grada Požege, DVD Požega i DVD Gornji Emovci održali su prigodnu prezentaciju.

- Prije svega vas sve pozdravljam ispred vatrogasaca Grada Požege. Ovdje smo se okupili u povodu Mjeseca zaštite od požara kako bi vatrogasci prezentirali svoju opremu i vozila, ali i rad s djecom i mladeži. Sve to radimo iz preventivnih razloga, a najviše smo ponosni što su nas došla obići djeca iz požeških vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Zahvaljujem se ovim putem Gradu Požegi i gradonačelniku što su nam omogućili da se okupimo upravo na ovoj lokaciji. – rekao je Dalibor Hrunka, zapovjednik VZ Grada Požege.

Vatrogastvo u Republici Hrvatskoj ima veoma važnu ulogu, a osnovna mu je djelatnost spašavanje ljudi i njihove imovine. Osim gašenja požara, vatrogasci sudjeluju u svim ostalim prirodnim nepogodama i tehničkim intervencijama - prometne nezgode, poplave, spašavanja iz dubina i visina. Vatrogasna djelatnost obuhvaća i osposobljavanje i usavršavanje članova, organizacija pokaznih vježbi i prezentacija, rad s vatrogasnom mladeži i podmlatkom, organizaciju kulturnih, sportskih, i drugih aktivnosti, suradnju s tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave, poduzećima, sredstvima javnog priopćavanja, udrugama i drugim organizacijama radi unapređivanja vatrogastva i zaštite od požara.

- Naravno da Grad Požega podupire sve one aktivnosti koje imaju za cilj osvijestiti naše sugrađane o važnosti dobre opremljenosti i uvježbanosti interventnih službi. Kada je u pitanju sigurnost, naši sugrađani mogu mirno spavati. No, vrlo je važna i edukacija, a mi moramo cijeniti ljude koji su spremni izložiti svoj život zbog drugih. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.