Subota, 29 Lipanj 2019 23:20

Sajam antikviteta svojim šarenilom i šušurom oduševio brojne Požežane u centru grada

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE I TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ORGANIZIRALI 13. SAJAM ANTIKVITETA –

POŽEGA – Ove lijepe i sunčane subote, održan je sada već tradicionalni 13. po redu Sajam antikviteta u pješačkoj zoni u Požegi u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska, pod pokroviteljstvom Grada Požege i Požeško-slavonske županije uz suorganizaciju TZ grada Požege.

Na 36 štandova u ulicama Dragutina Lermana i Sv. Florijana predstavili su se prodavači antikviteta i starina, ali i proizvođači domaćih autohtonih proizvoda i OPG-ovci iz cijele Slavonije i Baranje. - Požeški Sajam antikviteta, kao drugi, najveći u Slavoniji, odmah iza osječkog, prepoznat je i od brojnih antikvara, sakupljača, hobista iz cijele slavonske regije, tako da uvijek imamo veliki broj štandova s antikvitetima. Otvorili smo prostor i domaćim proizvođačima suvenira, drvenih igračaka, nakita i ukrasa, ali i OPG-ima Požeštine koji izlažu svoje domaće proizvode, hranu, sokove, sireve ulja, vina. Sajam antikviteta sada je već postao tradicija u gradu Požegi i nadam se da ćemo i ubuduće uspjeti organizirati ovu poslasticu za brojne Požežane i njihove goste – istaknuo je Vladimir Protić, organizator Sajma antikviteta, koji dodaje da ga sve više Požežana tijekom godine upita, kada će slijedeći Sajam antikviteta, jer uvijek kupe nešto od starina, rijetkog porculana, rariteta i starog domaćeg ručnog rada, narodnog veza i narodni nošnji.

Nakon u petak navečer održanog službenog dijela 39. Kulenijade na kojemu su ocijenjeni pristigli uzorci i dodijeljena priznanja, u subotu uz Sajam antikviteta održana je i degustacija nagrađenih kulenova za građane. - Svi ljubitelji kulena, našeg jedinog autohtonog i zaštićenog proizvoda, mogli su uživati u vrhunskim proizvodima koji su pristigli na ovogodišnje natjecanje. Svi posjetitelji, uz kupnju bona od 10 kuna, mogli su degustirati ovaj tradicionalni slavonski proizvod te popričati s vrlo susretljivim proizvođačima i otkriti koja je tajna najboljeg kulena. Uz kulen i vinoŠiler, koje je specijalno za ovu prigodu proizveo poznati kutjevački vinar VladoKrauthaker. Šiler je kupaža od pet vrsta crnih vina, odličnog okusa, koje se uvijek u žetvi pšenice pilo samo kod pravog gazde, koji je nakon bogate žetve počastio svoje radnike, nekada gotovo cijelo selo koje je pomagalo u žwetvi. Ovu pravu slavonsku gastronomsku ponudu, upotpunio je nastup KUD-a Požeška dolina s nekoliko pjesama iz vremena žetve pšenice, kada se zapravo načeo prvi kulen i tamburaška glazba tamburaša De Gotho.

- Ponosni smo na požešku Kulenijadu koja je najstarija, kako po broju uzoraka, tako i po njihovoj kvaliteti i najbolja u Hrvatskoj. U Slavoniji se proizvodi najbolji kulen na svijetu, a moramo uložiti zajedničke napore kako bi taj proizvod promovirali i stavili ga na pravi način na tržište. Ono što je najvažnije – mi prvi moramo početi cijeniti svoje, moramo cijeniti ono što su vrijedne ruke Slavonki i Slavonaca proizvele na ovoj plodnoj zemlji kako bi se od toga moglo uistinu dobro živjeti – istakao je gradonačelnik Puljašić otvarajući degustaciju kulena, te prošetao Sajmom antikviteta, gdje ga već prodavači antikviteta poznaju kao dobrog kupca koji uvijek pronađe nešto za svoju kućnu kolekciju starina i vrijednosti.