Nedjelja, 04 Kolovoz 2019 10:41

Otvoreni dani Ljetne škole znanosti

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Društva za edukaciju bez okvira iz Zagreba i ove godine u Gimnaziji u Požegi održava se Ljetna škola znanosti koja traje od 28. srpnja do 18. kolovoza. U sklopu programa i ove su godine organizirani Otvoreni dani Ljetne škole znanosti koje je danas posjetio požeški gradonačelnik Darko Puljašić kako bi se upoznao s istraživačkim projektima, te radionicama koje su pripremljene za srednjoškolce.

Ljetna škola znanosti međunarodni je znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

- Polaznici nam ove godine dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke, Italije sve do Kanade. Istraživanja koja provode iz različitih su područja znanosti od umjetne inteligencije, neuroznanosti, kemije, biologije do robotike. – rekao je tajnik Društva EVO, Požežanin Sebastijan Dumančić.

S mladim znanstvenicima i njihovim istraživanjima upoznao se i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo doći i zahvaliti se organizatorima koji su doista na ovu Ljetnu školu znanosti u Požegi doveli gotovo cijelu Europu i šire, zahvaliti predavačima i svim dragim ljudima koji pružaju mogućnost ne samo Požežanima, već i cijeloj Hrvatskoj da dođu i nauče nešto novo i nadahnjujuće. Znanost svima nama može pomoći kako bi živjeli bolje, kvalitetnije i u zdravijem okolišu. Ovdje sam vidio nekoliko iznimnih projekta, spomenut ću primjerice samo jedan – da se u proizvodnji više ne vrše ispitivanja na životinjama, već da to radi računalo – doista sam zadivljen. Nadam se da se vidimo i dogodine, a svakako preuzimam na sebe obvezu i angažirat ću se kako bi među sudionicima bilo bar 15 do 20 posto požeških srednjoškolaca jer u njihovom gradu, na njihovom pragu imaju jednu prekrasnu priču i nisam zadovoljan što ove godine ne sudjeluje nitko iz Požege. – poručio je gradonačelnik.

Ljetna škola znanosti u Požegi kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola (400-tinjak polaznika iz preko 20 zemalja), a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame s priznatim znanstvenicima i stručnjacima.

Ove godine uz dnevni, Škola nudi i bogati večernji program sa zanimljivim predavanjima, te tako sudionici Ljetne škole znanosti, između ostalog, imaju prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta Cambridge i Oxford, švicarskog ETH u Zurichu, te mnogih drugih.