Srijeda, 06 Studeni 2019 09:38

Promocija Monografije i Kuharice kulturne rute bećarca i gange

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA -

PLETERNICA – U sklopu projekta financiranog sredstvima EU kao projektni zadatak bio je izdavanje Monografije i Kuharice kulturne rute bećarca i gange, sa ciljem sačuvati od zaborava bećarac i gangu, zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu. Upravo te dvije knjige promovirane su u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica uz kulturno umjetnički program u kojemu su sudjelovali KUD Orljava iz Pleternice i Zavičajno društvo KUD Rama Pleternica.

U promociju su nas uveli ravnatelj knjižnice Franjo Novak i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, a knjige su predstavili povjesničarka umjetnosti Dragana Lucija Ratković Aydemir, urednica oba izdanja, gastrokritičar Radovan Marčić, autor tekstova u kuharici, etnologinja Maja Žebčević Matić iz Gradskog muzeja u Požegi.

Kuharica sa dvije naslovne strane donosi po dvadesetak starih i možemo reći autohtonih recepata iz pleterničkog kraja i s druge strane dvadesetak recepata iz duvanjskog kraja. Recepte su uglavnom bilježile i sačuvale naše bake. Za potrebe same knjige po receptima su pripremljena jela i slastice u pleterničkim obiteljima i napravljene fotografije jela. U kuharici se nalaze izvorni recepti s fotografijom jela.

Da mi imamo zaista fantastičnu kuhinju, potvrdio je gastrokritičar Radovan Marčić, no istakavši da smo mi svi u svojim kuhinjama malo svojatali i tuđe recepte, ali smo ih malo preuredili na naše. – Naša prednost je to da smo mi bili europejci prije Europske zajednice u koju smo sada ušli. Toliko je tih kuhinja ušlo u naše kuhinje, mađarske, turske, austrijske, mediteranske. To je naša prednost, jer mi i kad kažemo da je to naše autohtono jelo, zapravo mislimo da je to interpretacija nekog autohtonog jela s kojim se mi možemo dičiti. Ne možemo reći da je naš burek, kad znamo da je on iz Irana i preko Turske došao do naših krajeva. Godinama sam mislio da su štrukle naše autohtone, no nisu, imaju drugo porijeklo. To su fenomeni koje moramo poštivati i imamo fantastičnu kuhinju. Ovo što smo jeli u Pleternici je „živa“ kuhinja, jeli smo sve što se pripremilo. To je fantastično dobro, jer još uvijek postoje dobre kuharice koje imaju vremena dobro kuhati. Oko dobre kuhinje uvijek se okuplja obitelj i to je garancija opstanka obitelji.

To je jedan kult jedenja, ovdje kod vas malo masnog i ne tako zdravog. Ja bih izdvojio ova siromašna jela, koja zapravo nisu bogata i nastala su iz siromaštva. Griz ili palenta s masti i čvarcima. To je nastalo iz jako velikog siromaštva, iz ekonomičnosti, iz nemogućnosti spremanja namirnica na duže vrijeme jer nije bilo frižidera. To ekonomiziranje i sezonsko vrijeme nekih namirnica su kreirali naše kuhinje.

Pred nama je zadatak da od te tradicije napravimo moderno jelo, moderniju varijantu, primijeniti nove tehnologije na starom receptu. Većina njih se može na novi tehnološki način osuvremeniti i imamo nevjerojatne šanse da imamo svoju hrvatsku kuhinju – istakao je Maričić, koji se nada da će nova Strategija hrvatske gastronomije donijeti upravo to, ali i školovanje kuhara koje je još jedino ostalo valjda po onom iz škole učenika u privredi. Kuhanje je sada in, to je zanimanje koje se traži i kuhari su zvijezde.

Ove dvije knjige će svakako zbližiti ova dva kraja, ali i čitateljima dati dodatne podatke i upoznati ih sa ovim krajevima, ljudima, kulturama, istakla je gradonačelnica Antonija Jozić. - Ono što je najvažnije jest to da projekt ne završava s nekim datumom kada on formalno završava u administrativnom smislu, nego bi on trebao živjeti i u nekom budućem vremenu pa ja vjerujem da će i ove dvije knjige, koje su na neki način jedna turističko-gastronomska promocija i pleterničkog i duvanjskog kraja, naći svoje čitatelje, da će zaintrigirati ljude koji će ih uzeti u ruku pa će se oni možda malo više početi zanimati za ova dva prekogranična područja i u konačnici, što je i cilj svega, i posjetiti ih. I Pleternicu i Tomislavgrad. Pa evo, ovo je moj poziv svima onima koji nisu upoznali ova dva grada, neka dođu, to su dvije destinacije koje vrijedi istražiti. I ne samo Pleternicu nego prirodne ljepote i kulturu koje pruža naša Požeško-slavonska županija.