Nedjelja, 19 Siječanj 2020 11:02

Na jedinstvenom Trgu graševine orezali lozu, zalili starom graševinom i zapalili vatru za pečenje vincelovskog ražnja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KUTJEVO – Vincelovo i sv. Vinko proslavljen je i obilježen u svjetskom središtu graševine, na Trgu graševine u Kutjevu. Loza se orezala u pokaznom vinogradu u kojemu svaki kutjevački vinogradar ima zasađen svoj vinski trs. Svečanim orezivanjem loze koje su za ovu prigodu ukrašene slavonskim suhomesnatim delicijama, zbog želje da i vinski grozdovi budu veliki barem kao švargli, dugi kao kobasice, zaliveni su starom graševinom, ali i božjim blagoslovom započela je proslava Vincelova. Blagoslov na vinograde, vinogradare i sve okupljene posjetitelje dao je kapelan kutjevačke župe Dejan Ilić.

U orezivanju su se uz kutjevačke vinare Perak, Krauthaker, Tandara, Adžić, Sontaki, Mihalj, Soldo, Antunović, istakli i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik kutjevačkog gradskog vijeća Ivica Ribičić, predsjednik udruge Kutjevački vinari Ivan Grgić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Da ne bi oni koji nisu vični u orezivanju loze napravili štetu, oni su rezali samo do kobasica, a dalje uređenje loze prepustili su iskusnim vinogradarima.

Svečano je zapaljena i vincelovska vatra na kojoj su se mogli peći vincelovski štapovi sa slaninom i kobasicama, a uz kupnju čaše s natpisom „Vincelovo u Kutjevu“ osigurana je i besplatna degustacija vina na štandovima vinogradara. Uz vinogradare svoje štandove postavili su kutjevački i slavonski proizvođači hrane i pića, sireva, meda i drugih proizvoda. Sve su začinili mladi tamburaši De Gotho svojom tamburaškom svirkom, a organizatori su uz vincelovsku vatru priredili i nekoliko stolova s grijanjem na drva, što je omogućilo i dulji boravak i da se popije malo vrhunskog kutjevačkog vina. Na pozornici su im se kasnije pridružili i TS Paori pa je Kutjevčane graševina i tamburaška glazba odnijela u noć.