Nedjelja, 29 Ožujak 2020 19:28

Vatrogasci Požeško-slavonske županije, hvala Vam na svemu

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

         Poštovani vatrogasci,

               Svakodnevnica vatrogasnog posla je opasna, jer iz iskustva znamo da je svaki požar, svaka intervencija i svaki događaj drugačiji i kada izlazimo na rješavanje istih pred nama je puno izazova i nedoumica što ćemo zateći prilikom dolaska. Da li je ugrožen nečiji život ili materijalna dobra, da li postoji opasnost od eventualne eksplozije ili urušavanja objekta i sve to nam se mota kroz glavu do dolaska na intervenciju, a kada dođemo promišljeno i stručno sukladnom pravilima struke prilazimo rješavanju događaja pazeći prije svega na sigurnost ljudskih života koji su eventualno ugroženi, kao i naših kolega s kojima smo na intervenciji.

               Veliki je to pritisak za svakog operativnog vatrogasca s kojim se suočava na svakoj intervenciji, posebice kada su ugroženi ljudski životi i u inim tehničkim intervencijama u prometu spašavajući  iz teško oštećenih vozila unesrećene, pa sve do spašavanja ljudi, stoke i materijalnih dobara u poplavama. To nekada posebice kod nekih osoba ostavlja duboki i dugotrajan trag u daljnjem radu i istima je ponekad potrebita i psihološka pomoć. Zadnjih godina uvjetovano klimatskim promjenama učestale su i veoma zahtjevne intervencije uklanjanja gnijezda stršljena, jer se osim vatrogasaca kojima to nije primarna niti sekundarna zadaća, nitko drugi nije uhvatio u koštac sa rješavanjem navedene problematike, mi smo se osposobili, opremili i uhvatili u koštac i sa tim izazovom kako bi kao i uvijek bili na usluzi građanima i poreznim obveznicima koji financiraju našu djelatnost.

               U zadnje vrijeme vatrogasci su stavljeni na novi test, a to je epidemija širenja koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i prerasla u pandemiju. Mada nismo niti opremljeni, niti obučeni ta taj izazov, temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH i na zahtjev Nacionalnog stožera Civilne zaštite obzirom na razmjere navedene pandemije vatrogasci cijele RH, pa tako i naše županije su aktivno uključeni u sve aktivnosti koje su pred nas stavili nadležni Stožeri CZ.

               Zagrebački vatrogasci uz pomoć vatrogasaca iz susjednih županija su otklanjali posljedice potresa koji je pogodio našu metropolu Grad Zagreb, dok su vatrogasci priobalja i kontinenta gasili veliki broj požara otvorenog prostora zbog dugog sušnog razdoblja.

               Ponosni smo na Vas što ste osim Vaših standardnih i svakodnevnih aktivnosti, uzeli učešće u velikom broju požara otvorenog prostora na području naše županije, bez ljudskih žrtava i materijalnih šteta na našoj opremi i vozilima. Paralelno sa tim događajima, naši vatrogasci su se kroz koordinirane akcije od nadležnih Stožera CZ aktivno angažirali na suzbijanju epidemije koronavirusa na području naše županije.

               Kao odgovorne osobe u Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije možemo samo reći da smo ponosni na Vas i na sve ono što ste do sada napravili, što sada radite i što će te raditi dalje. Brojni su izazovi i nadalje pred nama, ali građani naše županije mogu biti mirni, jer je njihova sigurnost  u pravim rukama.

               Pozivamo Vas da i dalje budete na usluzi svim građanima naše županije te da nastavite odličnu suradnju sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave i njihovim stožerima civilne zaštite te sa svim pripadnicima žurnih službi: Policijske uprave Požeško-slavonske, HCK-a Požega i Pakrac, HGSS-a stanica Požega, Vojarne 123. Brigade HV Požega, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, epidemiološke službe Požeško-slavonske županije, Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Centra 112, Županijskog vatrogasnog operativnog centra, Službe CZ Požega i svih drugih subjekata s kojima imamo potrebitu suradnju.

               Molimo da i dalje kontinuirano pratite upute prije svega Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i Županijskog stožera civilne zaštite u kojem aktivno sudjeluju i predstavnici naše Vatrogasne zajednice županije te da pratite strukovne stalne naputke, preporuke i zapovjedi od Hrvatske vatrogasne zajednice i Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, koje Vam u kontinuitetu dostavljamo na znanje i provedbu, a posebnu pažnju da provodite u korištenju osobne i zaštitne opreme u provedbi svih zadaća, a u cilju sigurnosti naših vatrogasaca i osoba kojima pružamo pomoć.

Pismo ponosa i prije svega zahvale na svemu uputili su, Željko Petrović, predsjednik VZ-e Požeško-slavonske županije i Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik PSŽ.