Subota, 27 Siječanj 2024 12:32

Održan okrugli stol o percepciji lovaca u medijima povodom Memorijala Duško Radić i promocija knjige "Zapisi jednog lovca II"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA -  Hrvatski lovački savez i Lovački savez Požeško-slavonske županije organizirali su 11. Memorijal Duška Radića, dvodnevni lov u Lovačkim društvima na području Požeštine, prvi dan na fazane, a drugi dan na divlje svinje, na koji su pozvani predstavnici medija koji prate lovstvo, lovačka društva i Županijske lovačke saveze, Hrvatski lovački savez, pojedinačno događanja u koje su uključeni lovci. Drugog dana u sklopu Memorijala održan je okrugli stol i panel diskusija pod nazivom „Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti“ na kojoj se raspravljalo koja razmišljanja i stavove imaju mediji o lovstvu i lovačkoj organizaciji koja ima u svom članstvu 64.500 lovaca koji su organizirani u lovačkim društvima i Županijskim lovačkim savezima.

Panel diskusiju vodio je voditelj sa HTV-a Mislav Togonal, u razgovoru o temi sudjelovao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor kao domaćin, požeško-slavonska županica Antonija Jozić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. O tome kakvu percepciju imaju lovci i lovstvo u medijima o svojim iskustvima govorili su Vladimir Janković director proizvoda Jutarnjeg lista i Patra Balija urednica posebnih projekata Večernjeg lista, a kako su u dvorani Hrvatske gospodarske komore Požega bili nazočni iz rukovodstva lovačkih saveza i lovačkih društava bilo je dosta pitanja i komentara, a u diskusiji je sudjelovao i general Mladen Markač i kao branitelj i kao lovac te istakao veliku snagu lovaca u sigurnosnom pitanju RH, koju su odlično pokazali u Domovinskom ratu.

Na početku skupa nastupili su rogisti sa lovačkim rogovima Glazbene škole Požega pod vodstvom prof. Kristine Banovac, na četiri lovačka roga koje je Županijskom lovačkom savezu donirao Goran Šutalo da uveličaju lovačka događanja. Uvod u temu dao je predsjednik Ivica Budor istaknuvši kako percepcija javnosti nije uvijek pozitivna, ali lovci sve više postaju dio društvene zajednice, posebice u situacijama pojave divljači u gradovima kada lovci otklanjanju potencijalne opasnosti za građane. Istaknuo je također kako se pojedinci uvijek nečime bave, a činovi pojedinaca se onda preslikaju na percepciju javnosti o čitavoj skupini. - Mislim da smo dosad već dosta toga pokrenuli. Pridružili su nam se mladi, od proljeća savez započinje sa školom u prirodi i lovačkim kampovima za djecu. Danas je noć muzeja u kojoj sudjeluje i Lovački muzej što isto govori da se percepcija pomiče na pozitivno.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je doprinos lovaca društvu vidljiv kroz učinkovito trošenje resursa, čuvanje ekosustava, bioloških bogatstava te da je lovstvo neophodno za održavanje ravnoteže između različitih sustava. Istaknula je također kako Ministarstvo poljoprivrede brojne pozive usmjerava prema razvoju infrastrukture u ruralnim područjima, a smatra kako mi se mogao iznaći i model za financiranje ulaganja u lovačke domove.  - Kao Ministarstvo poljoprivrede, osim što se bavimo zadaćama koje jesu najizazovnije, a to su zadržavanje interesa za proizvodnju hrane, bavimo se i infrastrukturom. Dosada smo se bavili određenom infrastrukturom kojoj je bio cilj olakšati život u ruralnom prostoru, kao što su društveni domovi, kulturni centri, sportska infrastruktura, vatrogasni domovi, dječji vrtići i nerazvrstane ceste. Poznajući pravnu regulativu fondova, smatram da je u tu infrastrukturu moguće uvrstiti i lovačke domove i mislim da ćemo morati naći neko rješenje što se tiče financijskih sredstava pa ćemo i o tome razgovarati u narednim mjesecima.

Direktor proizvoda Jutarnjeg lista Vladimir Janković negativne medijske natpise komentirao je kako neznanja uvijek ima i po njegovom mišljenju lovci nemaju izdvojeni problem po pitanju loših medijskih natpisa nego dijele sudbinu svih drugih grupa koje su na neki način zatvorene, u smislu članstva i specifičnosti zanimanja.

Na tragu toga, svoje mišljenje podijelila je i članica glavnog uredništva Večernjeg lista Petra Balija koja je istaknula kako je u medijskom prostoru loša vijest, dobra vijest, jer javnost  nažalost u najvećoj mjeri zanimaju takve vijesti. Također je istaknula kako se negativni činovi pojedinaca preslikavaju na percepciju o svim lovcima.

Voditelj okruglog stola Mislav Togonal istaknuo je tezu kako je Požeško-slavonska županija dio Hrvatske u kojemu se na lovstvo gleda na drugačiji, pozitivniji način, na što je odgovorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

- Složila bih se s tezom da je percepcija lovaca u Požeško-slavonskoj županiji zapravo drugačija nego što se ponekad kroz medije uspije pročitati da je u drugim krajevima. Mi smo mala sredina, lovstvo je ovdje tradicija i prisutno je preko 200 godina, ali lovci i lovačka društva nisu samo oni koji vode računa o šumama, divljači i očuvanju bioraznolikosti, nego su oni i dio zajednice, pokretači društvenih aktivnosti i usudit ću se reći da su oni uistinu vidljivi u svim jedinicama lokalne samouprave Požeško-slavonske županije. Lovci su kod nas često organizatori različitih humanitarnih aktivnosti, oni koji daruju biskupijski Caritas, oni koji se odazivaju na društvene manifestacije, ali i oni koji organiziraju manifestacije.

Županica Jozoć spomenula je i potencijale lovnog turizam na području Požeško-slavonske županije. - Potencijal koji imamo tek se treba iskoristiti, ovdje imamo i onih koji u svojim smještajnim kapacitetima ugošćuju lovce iz cijele Hrvatske, a potencijal je vidljiv u velikom broju lovišta koji imamo na području Požeško-slavonske županije. Ovdje ne treba gledati isključivo na lovstvo kao lovstvo i lovni turizam, nego u kombinaciji sa svim drugim prirodnim i kulturnim bogatstvima koje imamo.

Na izazov nedostatka smještaja za grupe o čemu je županica govorila, nadovezali su se Goran Šutalo i Thomas Pandžić, poduzetnici, oba strastveni i aktivni lovci, koji će na području Požeško-slavonske županije graditi svoje hotele i time zasigurno pridonijeti razvoju i ove specifične grane turizma.

Veliki potencijal Požeško-slavonske županije je i strelište u Bzenci gdje se održavaju i državna natjecanja, a Požeško-slavonska županije je kandidat za domaćinstvo i europskog natjecanja. - Naše strelište je u funkciji i jedno je od najsuvremenijih strelišta u Hrvatskoj. Ulažemo u njega i uz pomoć županije idemo u dogradnju te se nadamo da će se tu odvijati i međunarodna natjecanja kao što se već godinama održavaju i državna – dodao je predsjednik Županijskog lovačkog saveza Branko Bertelović, a s obzirom na interaktivnost okruglog stola, svoja mišljenja dali su i brojni drugi.  

Dobru percepciju s lovcima i odličnu suradnju s lovačkim društvima na svom terenu istakli su gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić i gradonačelnik grada Požega Željko Glavić.

Zaključak rasprave o percepciji javnosti bio je da je lovstvo potrebno sagledati u cjelini i potpunije ga prezentirati javnosti jer je najveći izvor dezinformacija, nedostatak informacija, a ministrica Vučković obećala je da će u sklopu ruralnog investicijskog ciklusa uz vatrogasne domovi, dječje vrtiće pronaći mjesta i za obnovu lovačkih domova u vlasništvu lovačkih društava.

Okrugli stol zaključili su rogisti sa još dvije skladbe za koje su dobili veliki pljesak svih nazočnih.

Na kraju panel rasprave održana je i promocija knjige Ive Gregurića „Zapisi jednog lovca, drugi dio“, koja je izašla kao izdanje Hrvatskog lovačkog saveza, a kako u Požegi nije održana niti promocija prve knjige, nazočni su upoznati s obje knjige.