Nedjelja, 28 Siječanj 2024 18:21

Održana je Godišnja i Izvještajna skupština HPD "Sokolovac" Požega u Planinarskom domu Lapjak u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VELIKA - Održana je Redovna i Izvještajna godišnja skupština HPD-a “Sokolovac“ Požega u prostorijama Planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj. Na skupštini su iznesena  i usvojena su izvješća o radu Društva, izvješća svih Sekcija koje rade u sklopu Društva, financijsko izvješće te izvješća Gospodarskog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti za 2023. godinu. Izvješće o radu Društva podnijela je Anamarija Marković, Izvješće blagajnika (financijsko izvješće) podnosi Silvija Čajka, Izvješće Gospodarskog odbora podnosi Slavko Lončarević, Izvješće Nadzornog odbora podnosi Predrag Livak, Izvješće Markacističke sekcije podnosi Anita Bubak, Izvješće Sekcije biblioteka Papuk podnosi Vjeko Kramberger, Izvješće Sekcije društveni vodiči podnosi Ratimir Čajka, Izvješće Sekcije "Kapavac" Zakorenje podnosi Slavko Lončarević, Izvješće Sekcije Ruševo podnosi Blaž Arežina, Izvješće kroničara Društva podnosi Goran Hruška, Izvješće izletničke sekcije podnijela je Dragica Anić.

HPD "Sokolovac" je najveće planinarsko društvo u Požeško-slavonskoj županiji sa preko 160 članova, a može se reći i najaktivnije, jer su prošle godine imali preko 100 raznih aktivnosti, gotovo desetak mjesečno. Bilo je najviše izleta, jednodnevnih po okolnim planinama i gorama, višednevnih pohoda po većim planinarskim sjedištima u Hrvatskoj ali i inozemstvu, ali i višednevnih pravih ekspedicija po svjetskim planinarskim izazovima. Puno aktivnosti odradile su Sekcije, posebno Markacistička sekcija koja je uredila i obilježila desetke planinarskih staza i putova. No problema su imali s prošlogodišnjim nevremneno u srpnju jer je porušeno puno stabala, pa su zakrčeni I planinarski putovi. Nešto su očistili sami članovi sekcije i postavili nove oznake ali dio putova morat će očistiti radnici šumarije jer za to treba teška mehanizacija. Kako uz svoje prostorije u Požegi, upravljaju sa Planinarskim domom Lapjak i Planinarskim odmorištem na Trišnjici veliki broj je i radnih akcija na uređenju samih prostora, okoliša i stalnom održavanju.

 Sve ovo društvo postiže sa skromnim proračunom od desetak tisuća eura i svakako im je potrebna pomoć šire zajednice a posebno Požeško-slavonske županije koja godinama izostaje. Proračun uz članarine i gospodarske aktivnosti pomažu popuniti općina Velika i grad Požega, TZ Zlatni Papuk i poneki sponsor, no ta sredstva su nedostatna, posebno što ih očekuje znatno ulaganje u nužno uređenje Planinarskog doma Lapjak.

Podršku Skupštini dali su predstavnik općine Velika Bernard Grujić, glavni tajnik Požeškog sportskog saveza Željko Mitrović, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega dr. sc. Borislav Miličević koji je posebno zahvalio planinarima što u svoje aktivnosti i pohode uključuju i studente  fakulteta.

Društvo se već priprema za svoju najveću planinarsku manifestaciju "Papučki jaglaci" koja će se ove godine održati 16. i 17. ožujka kada opet očekuju nekoliko tisuća planinara, posjetitelja i gostiju iz cijele države ali i susjednih zemalja.

Skupštine su uvijek prilika da se nagrade pojednci koji su se istakli svojim radom i angažmanom u društvu i planinarstvu općenito, a nagrađeni su: Drago Tomić, Marica Subić, Davor Subić, Vesna Matoković, Dragan Davidović, Anita Bubak, Krešo Bubak, Darko Majski,  Dražen Jakoubek, Anamarija Marković, Slavko Lončarević, Dragica Anić, Vjekoslav Milevoj i Josip Jelić. Priznanja i plakete je uručio predsjednik društva Bruno Horvat.

Nakon Skupštine planinari i njihovi gosti ostali su na druženju i večeri, te razgovoru u kojemu je bilo dosta prijedloga kako poboljšati rad ali i podmladiti društvo, organizirati Opću planinarsku školu za odrasle ali i Malu planinarsku školu za buduće mlade članove.