Petak, 15 Ožujak 2024 09:04

Održana Redovna skupština Udruge "Ledina" i istaknuti brojni problemi s kojima se susreću ratari a i ostali poljoprivrednici

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

VETOVO - Održana je 14. Redovna godišnja skupština Udruge poljoprivrednika Požeško-slavonske županije "Ledina" u Restoranu Schon Blick u Vetovu. Najveća je to udruga poljoprivrednika na području županije koja broji gotovo 80 članova, sa širokom zastupljenošću od ratara, stočara, povrtlara, vinogradara, duhanaca i drugih sektora poljoprivrede. Udruga je osnovana 2011. godine u vrijeme vrlo turbulentno za odnose poljoprivrednika i Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, prosvjeda poljoprivrednika. Danas nakon nekoliko godina boljeg stanja u poljoprivredi, posebno jedno vrijeme nakon ulaska u EU, ponovno su vrlo teška vremena za poljoprivredu, posebice za ratare.

IMG 0771Vidimo to i po prosvjedima koji se dešavaju u cijeloj Europi, gdje su poljoprivrednici vrlo radikalni u svojim nastupima i zahtjevima za spas europske poljoprivrede, od Španjolske do Poljske. - Kada su ovakvi veliki prosvjedi u zapadnoj Europi koja je daleko snažnija u poljoprivrednoj proizvodnji nego mi u Hrvatskoj, onda svi možemo misliti kako je nama. Zaista je teško, nije nikada bilo ovako neisplativo se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, posebno u ratarstvu. I mi smo razmišljali i imali sastanke o našim prosvjedima, zauzeli smo stav podržati europske poljoprivrednike i upozoriti našu Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da se nešto radikalno mora mijenjati - istakao je predsjednik "Ledine" Mario Glavaš, koji je i član Hrvatske poljoprivredne komore, a bavi se i ratarstvom, stočarstvom, duhanom i zaista ima najbolji pogled na cijelu poljoprivrednu proizvodnju. Članovi HPK su još dvojica članova "Ledine" i jedini su članovi u HPK iz Požeško-slavonske županije. Tako su kroz HPK i Udrugu proizvođača "Krupan list" djelovali na povećanje poticaja i duhanske omotnice a na BAT i Hrvatske duhane za povećanje otkupne cijene duhana, u čemu su uspjeli i olakšali duhancima proizvodnju. Ostali su im problem energenata, jer su oni imali cijenu koju su potpisali ranije ugovorima, u međuvremenu je došlo do snižavanja cijena energenata, no ne i njima koji su imali ugovore i tu smatraju da su prevareni.

Zatražili su i pomoć od Požeško-slavonske županije i upoznali županicu Antoniju Jozić s problemima, no delegacija nije bila zadovoljna jer nisu naišli na veće razumijevanje od strane županice. Neke susjedne županije u svojim proračunima imaju daleko više sredstava za pomoć poljoprivrednicima i poljoprivrednoj proizvodnji i bolji sustav sufinanciranja nego Požeško-slavonska županija.

Ta vrlo rigorozna pravila koja je i Hrvatska uvela nakon uvođenja u Europskoj uniji, vrlo loše su se odrazila i na hrvatsku poljoprivredi, suluda pravila koja poljoprivrednika odvlače s polja i pretvaraju u administratore, fotografe, punjače Internet stranica i sve još uz prijetnju da će iako su sve napravili po pravilima a nisu napravili nekoliko fotografija svojim mobitelima, ostati bez sredstava. Upravo su ovi prosvjedi europskih poljoprivrednika uspjeli nešto ublažiti te propise, i pomoći u ostvarenju zahtjeva da ostave poljoprivrednike da se bavi svojim poslom a ne nepotrebnom administracijom. Zadovoljni su što je ublažena mjera "geotagiranja" koja im je predstavljala veći problem i prijetila da ih ostavi bez redovnih poticaja.

Nisu zadovoljni ni s mjerama Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, jer su stručno i s dokumentacijom dokazali da je rataru realni gubitak po ha proizvodnje žitarica i uljarica u 2023. oko 300,00 eura. Tražili su na neki način kompenzaciju tih gubitaka, obećano im je 135,00 eura po hektaru, samo da ih se umiri i da ne idu u prosvjede, a na kraju je isplaćeno samo 62,00 eura po hektaru ratarskih kultura, žitarica i uljarica. Ni Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, sve više velikih i dokazanih poljoprivrednih proizvođača koji su imali na raspolaganju, npr. 100 ha državnog zemljišta, sada ostaju bez 70% tog zemljišta i stavlja ih se pred zid, raditi u nemogućim uvjetima ili zatvoriti OPG. Najava je da će Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu ipak ići u doradu.

Po svim saznanjima niti ova 2024. godina ne obećava ništa bolje, cijene žitarica i uljarica na svjetskim burzama su u padu, naše žetve dolaze od ljeta do jeseni i za sada ne nude optimistične nade. Kroz svoja tijela započeli su već i pregovore za proizvodnju u 2025. godini.

Udruga u svom djelovanju ima i stalnu edukaciju i obučavanje poljoprivrednika, pa su tako organizirali desetak edukacija koje provode poznate svjetske kuće proizvodnje sjemena, zaštitnih sredstava i gnojiva, organiziraju testiranje i kalibriranje prskalica, informiranje o novim tehnologija,ma, a odlaze i na stručne sajmove. Tako su prošle godine organizirano i u većem broju išli i na Novosadski poljoprivredni sajam koji im je najbliži i najbolji za manje i srednje proizvođače.

Za sve djelatnosti Udruga je prošle godine imala na raspolaganju 9.400 eura, a bili su i štedljivi pa su potrošili samo 7.218 eura. Plan za 2024. godinu je ambiciozan, a posebno posvećuju još veću aktivnost u edukacijama i usvajanju novih tehnologija, a planiraju i odlazak na veći sajam. Planirali su i sličan financijski plan kao i prošle godine, a dobivaju sredstva od županije i općina, te svoje članarine i nekih sponzora.