Utorak, 19 Ožujak 2024 09:51

Poljoprivredno-prehrambena škola u Erasmus+ projektu u Portugalu - prehrambeni tehničari i mehaničari poljoprivredne mehanizacije nadograđivali svoja znanja iz struke

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Učenice i učenici Poljoprivredno-prehrambene škole upravo su se vratili sa mobilnosti  u kojoj su bili na sjeveru Portugala, u gradu Braga. Tamo su boravili dva tjedna u okviru Erasmus+  projekta "Ready 2 go green". Koordinatorica projekta je profesorica Kristina Gajić.

Otputovalo je 10  učenica i učenika zanimanja prehrambeni tehničar te 4 učenika zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije. U pratnji su im profesorice Katarina Džalto i Tonka Šarić.

Prehrambeni tehničari radili su i učili u pekarnicama Brage. Stjecali su vještine izrade tradicionalnih portugalskih pekarskih proizvoda te kako ih ukrasiti na suvremeni način kako bi bili što privlačniji potrošačima. Učili su i o novim trendovima u pekarstvu te pekarskim proizvodima orijentiranima na specifične skupine potrošača, poput osoba oboljelih od dijabetesa, osoba osjetljivih na gluten i sl.

Buduće prehrambene tehničarke Gabrijela Hrmić i Lana Vlaović  kažu da su na  praksi kroz deset dana naučile raditi neke od poznatih portugalskih slastica kao što je "pastel de nata," zatim kolač od prhkog tijesta s preljevom od čokolade i kolač od lisnatog tijesta punjen kremom od kokosa i jaja. Radili su i mnogobrojne druge kolače i torte te kroasane,  svakodnevne poslastice i proizvode koji se mogu pronaći u mnogim pekarnicama Portugala. Također su pripremale i slane proizvode te proizvode s mesom. Ističu da je rad u proizvodnji bio uistinu zabavan i zanimljiv te da bi ovo iskustvo ponovile, ukoliko im se ukaže prilika.

Mehaničari poljoprivredne mehanizacije vještine i znanja iz svoje struke usavršavali su u radionici za popravak poljoprivredne mehanizacije  "Bras e Vasconcelos" koja ima servis i prodaje traktore.  Doznajemo da su imali puno posla te da su dosta toga novoga naučili o popravcima, održavanju i servisiranju radnih strojeva i traktora.

Učenici kažu da im se boravak u Portugalu jako svidio jer je Portugal  predivna zemlja s bogatom poviješću i lijepim gradovima poput Lisabona i Porta. Ima prekrasne plaže te ukusnu gastronomsku ponudu koja uključuje sjajna vina i tradicionalne slatke i slane delicije. Portugalci su vrlo srdačni,  gostoljubivi i pozitivni.

Učenici se vraćaju kući jako zadovoljni ovim Erasmus+ projektom, obogaćeni novim iskustvima, znanjima, spoznajama i doživljajima koji će im zasigurno zauvijek ostati u sjećanju. 

Tekst: A. B.