Subota, 30 Kolovoz 2014 11:00

Uz traktore orat će i orači s konjima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA DOMAĆIN 12. NATJECANJA ORAČA REPUBLIKE HRVATSKE  -

 POŽEGA – Požeština se priprema za domaćina 12. Natjecanja orača RH i 3. Natjecanje u oranju konjima RH. IMG 6077Na natjecanju se očekuje preko 100 sudionika iz 17 hrvatskih županija. Natjecanje će biti održano na ratarskim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. Kao uvod za ovo natjecanje u subotu će se održati natjecanja orača Požeško-slavonske županije, kao kvalifikacijsko za državno natjecanje.
Požeština se posebno uređuje za doček gostiju i orača iz cijele Hrvatske, a na prilazima gradu Požegi postavljene su jumbo lutke od slame. Dodatno su ih uredili i zaista uljepšali učenici i nastavnici Obrtničke škole. Tako nas lutke djevojke i momka dočekuju na sedam ulaza u grad Požegu i ispred natjecateljske lokacije u Osječkoj ulici, ispred ulaza u Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega.
- Od organizatora smo zamoljeni da pokušamo osmisliti i izvesti kako najljepše ukrasiti ove slamnate statue. Naša ideja je da to budu stilizirane narodne nošnje, a mi iz tekstilnog aktiva Obrtničke škole smo puni kreacija i inovativnih ideja to smo doživjeli kao veliki izazov. Nakon prve lokacije koju smo odradili i pohvala koje su došle, dobili smo dodatni vjetar u leđa i uspješno uredili još pet lokacija. Sve pripreme, nacrte i krojenje smo odradili s učenicima u školi, a ovo postavljanje uglavnom nastavnici i učenici koji još odrađuju obveznu školsku praksu. Učenici su to dobro prihvatili i vole takav konkretan rad kada vide rezultate svoga rada, nešto opipljivo što im daje volju za rad, kada vide što će im biti buduće zanimanje. IMG 6079Nakon ove u Brestovcu idemo još na sjeverni ulaz u Požegu na lokaciju u mjesto Alilovce – kaže Katarina Bajt, koja vodi stručne predmete tekstilnog smjera u Obrtničkoj školi Požega.
Zadovoljan što može svoju praksu odraditi kroz ovako zanimljiv rad bio je učenik 4.c razreda Lovro Šostar- Prije smo u našem polju ubrali suncokret i kukuruze koji su nam služili za izradu lika. Od suncokreta smo napravili oči, od kukuruza nos i usta, jabuke za ukras na lutki, komušina za ukrase. Tako da je sva lutaka od prirodnih proizvoda. Jako sam zadovoljan ovim poslom, a još više lijepim rezultatom kada smo u tom poslu uspjeli.
Zadovoljan je bio i načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, koji je sve aktere na uređenju slamnatih lutaka počastio gablecom i sokovima.