Nedjelja, 01 Ožujak 2015 11:46

Na natjecanju čak 72 uzorka iz cijele Slavonije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

(FOTO) VIŠE NEGO USPIO 1. FESTIVAL KULENOVE SEKE -

 VELIKA – Tek prvi Festival kulenove seke koji je organizirao tjednik Kronika požeško-slavonska uz suorganizatore općinu Velika i tamošnji KUD Ivan Goran Kovačić, a od svih sudionika i gostiju ocijenjen je kao više nego uspio. Na natjecanje je prispjelo čak 72 uzorka kulenove seke iz cijele Požeštine, ali iz ostalih dijelova Slavonije, iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. – Moram istaći zapravo moje veliko oduševljenje i zadovoljstvo, jer sad sam zaboravio sve one teške poslove oko organizacije, a upravo ovako veliki broj donesenih uzoraka opravdava našu ideju da se ovakva vrsta manifestacije treba održati u Požeštini. Ovaj visoki broj donesenih uzoraka govori i da se kulenova seka, ili nekada zvana uskrsna kobasica, uskrsnjača, ili naprosto debela kobasica rado proizvodi u našim domaćinstvima, da je cijenjena kao i kulen, jer se isto tako pravi od najkvalitetnijeg svinjskog mesa. Naša kulenova seka ima svoje mjesto na slavonskom stolu a vrlo rado ju kušaju i posjetitelji i turisti u Slavoniji – istakao je glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

 Šampionskom titulom za kulenovu seku s najviše bodova po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda dobio je Zvonko Ciganović iz Požege, kojemu je veliki paket svih potrepština za slavonsko kolinje sponzora tvrtke Alles uručio zlatni kulenar Vjenceslav Hruška, glavni moderator i voditelj prilikom ocjenjivanja. Ukupno je 19 kulenovih seka zavrijedilo Zlatne plakete, 32 Srebrne plakete, a 20 Brončane plakete koje su uručili zamjenik župana Ferdinand Troha, predsjednik ocjenjivačke komisije, i načelnik općine Velika Vlado Boban.

 Posebno zapaženo mjesto na ocjenjivanju imala je grupa proizvođača mesnih delicija iz Valpova, koja je sa osam donesenih uzoraka zauzela visoke zlatne i srebrne ocjene. Oni su već okušani proizvođači koji su nastupali na niz gastro manifestacija, kulenijada, švarglijada i kobasijada. – Čestitam organizatoru na vrlo uspješnoj priredbi, koji su se odmah na svom početku svrstali u vrh natjecanja u cijeloj Slavoniji. Organizacija je besprijekorna, a po broju dospjelih uzoraka odmah ste iza tradicionalne kulenijade u Jagodnjaku. Naša podrška je neupitna i dolazimo ubuduće na sve gastro manifestacije u Požeštini, jer ovdje smo se i odlično proveli – istakao je Željko Knežević iz Valpova koji je osvojio visoko zlato za svoju kulenovu seku. Visoko zlato po broju bodova osvojili su i OPG Bello iz Pleternice, Dražen Lončarević iz Štitnjaka, Ivica Ribičić iz Grabarja, Marijan Hofman iz Velike, Domagoj Ciganović iz Alilovaca, Roberto Šimunović iz Požege, Antonija Ciganović iz Alilovaca, Luka Bajt iz Zarilca, Josip Čačić iz Velike, Japundžić iz Grabarja, Vinko Begović iz Drškovaca, Josip Deša iz Trenkova, Mario Knajs Grabarje, Kako su svi uzorci bili ponuđeni posjetiteljima u dvorani na degustaciju ali i ocjenjivanje na glasačkim listićima za najbolji uzorak, pobjedu sa najviše glasova svih posjetitelja u dvorani odnijela je kulenova seka pod brojem 15., proizvođača Marijana Hofmana iz Velike. Njegova seka je i po ocjeni žirija dobila vrlo visoke ocjene, pa je ovo združivanje i sa mišljenjem publike samo potvrdilo dobru kvalitetu kulenovih seka. – Veliki i jako zahtjevan posao imali smo ovaj puta pred sobom, jer sve nas je iznenadio veliki broj prispjelih uzoraka. Dobru kvalitetu kulenovih seka ove godine potvrđuje i to da nismo niti jedan uzorak eliminirali, što znači da su se svi proizvođači svojski trudili. No uvijek ima onih najboljih, onih čiji okus, miris, izgled, ukus, začinjenost, konzistencija, malo odskače od drugih, i ti su kao najbolji zaslužili Zlatne plakete – istakao je predsjednik ocjenjivačkog suda Ferdinand Troha ing. prehrambene tehnologije.

Na Festivalu kulenove seke svoje učešće u kulturnom programu uzeli su KUD Poljadija Grabarje, KUD Požeška dolina, KUD Orljava Pleternica, KUD Svilenka Buk, KUD Rama Pleternica i HKUD Slavonija iz Jakšića, a na pozornici se izmijenilo čak pet mladih tamburaških sastava. Osim stolova koje su uredili na tradicionalni način s autohtonim jelima i pićima folkloraši su spremili djevojke i snaše za izbor ljepotice Kulenove seke. Njih 15 prošetale su u dva navrata kroz dvoranu pokazujući svu ljepotu i raskoš svoje narodne nošnje, kojih je bilo i preko sto godina starih. I ovdje je ocjenjivački sud koji je predvodio naš najpoznatiji vinar Ivo Enjingi, slikarica Ljubica Josipović i predsjednica veličkog vijeća Antonija Pavlović imao težak posao. No uz veliki pljesak i odobravanje posjetitelja i članova KUD-ova za drugu pratilju proglašena je Maja Polgar iz KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, prvu pratilju Katarina Vidakušić iz KUD-a Rama Pleternica, a za ljepoticu 1. Festivala kulenove seke Matea Crnković iz KUD-a Požeška dolina iz Požege, koja je bila obučena u svečanu djevojačku nošnju stariju od 100 godina. Lente i nagrade organizatora djevojkama su uručili saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tekst: Vladimir Protić Foto: J. Malbašić/A. Protić/V. Protić