Subota, 20 Lipanj 2015 21:14

Najviše nagrada odnijela Mljekara BiZ

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

10. DANI HRVATSKIH SIREVA -

 PLETERNICA – Grad Pleternica imala je čast da bude domaćin zajedno s tvrtkom Mljekara BiZ iz Buka jubilarne manifestacije 10. Dani hrvatskih sireva. Na ovoj smotri i natjecanju malih hrvatskih sirana sudjelovalo je 15 članica Udruge Male hrvatske mljekare. Nakon ocjenjivanja svih pristiglih proizvoda, a radilo se o 43 mliječna proizvoda uslijedila je degustacija za sve posjetitelje na parkiralištu uz Orljavu.

 - Udruga Male hrvatske mljekare danas ima 17 članica, što je manje nego što je bilo kada je osnovana prije deset godina, a rezultat je krize koja je zahvatila hrvatsku poljoprivredu. Naše članice su sve u privatnom vlasništvu koje otkupljuju 13% hrvatske proizvodnje mlijeka i prerađuju isključivo domaće mlijeko. To je pravi hrvatski proizvod, jer od trave koja raste na hrvatskom polju, hrvatskog seljaka koji kosi tu travu i doji mlijeko od hrvatskih krava. To je cijeli lanac koji je zaokružen i hrvatski proizvod od 1.500 hrvatskih proizvođača mlijeka, a ukupno udruženje ima 550 zaposlenih u preradi mlijeka. Ukupno od proizvodnje i prerade živi 2.100 obitelji u Hrvatskoj – istakao je Božidar Kuzmić, predsjednik Udruge Male hrvatske mljekare te pozvao sve da kupuju proizvode domaćih malih mljekara jer to je pitanje njihovog opstanka na tržištu ali i opstanka hrvatskog seljaka.

Okupljene prerađivače i posjetiteljima pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić i pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić. U ime domaćina sve prisutne pozdravio je Božo Bošnjak, vlasnik Mljekare BiZ iz Buka.

 Za kvalitetu mliječnih proizvoda dodijeljeno je 16 zlatnih, 16 srebrnih i jedna brončana medalju a titula šampiona pripala je mljekari Latus iz Žminja za njihov tvrdi sir “Veli Jože”. Najviše medalja osvojio je jedini predstavnik Požeško-slavonske županije, Mljekara BiZ koja je osvojila ukupno pet medalja, brončanu medalju za kiselo vrhnje, srebrne medalje za polutvrdi sir “Pinki”, Pleternički polutvrdi sir i Bučki meki sir, a zlatnu medalju za mliječni namaz. Vlasnik Božo Bošnjak izrazio je svoje zadovoljstvo osvojenim medaljama, posebno zbog toga jer je to donijela struka, ocjenjivači su bili ugledni profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Slovenije. U nastavku večeri domaćin je priredio u velikom šatoru večeru za uzvanike uz glazbu tamburaškog sastava Satir iz Nove Gradiške.

Tekst/foto: Vladimir Protić