Subota, 18 Srpanj 2015 12:31

„Prisežem“ izreklo 46 ročnica i 427 ročnika

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

SVEČANA PRISEGA 15. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA U POŽEGI -

POŽEGA – Tisuće roditelja unatoč vrućeg dana nazočilo je svečanoj prisezi 15. naraštaju dragovoljnih ročnika u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. U središtu za temeljnu vojnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ gromoglasno „prisežem“ izreklo je 46 ročnica i 427 ročnika. Do sada je u ovom centru dragovoljno pohađalo i završilo obuku 489 ročnica i 3891 ročnik.

Obuka se sastoji od temeljne vojne obuke u trajanju od 8 tjedana, a sastoji se od prilagodbe ročnika i njihovo postupno uvođenje u šire vojno okružje, podizanje psihofizičke spremnosti, provedbu vojno-stručne obuke, rukovanje osobnim oružjem i taktičkih pojedinačnih zadaća, a na kraju i provedba provjere znanja i vještina, pripremnih gađanja i provjera pojedinačnih zadaća u realnim borbenim uvjetima. Obuka se osim u Požegi provodi i na vojnom poligonu „Gašinci“.

- Njih 473 su danas položili prisegu na čast domovini i na čast OS RH da će časno izvršavati svoje zadaće u obrani hrvatskog nacionalnog teritorija i Ustavom i Zakonom propisane zadaće. Danas OS svakog dana izvršavaju zadaće od RH pa sve do Afganistana na ponos našim građanima. Nema umora, nema predaje sada ih očekuje izuzetno zahtjevna vojna obuka u ovih 8 tjedana, a nakon toga mogu konkurirati za prijem u profesionalne jedinice OS koje ćemo primati od 9 mjeseca. naša intencija je da povećamo broj dragovoljnog služenja u idućim godinama, da se poveća broj, prije svega pričuve. Taj broj bi trebao biti veći od 3.000 godišnje. Požega je jedino središte za temeljnu obuku, a u drugim središtima je specijalistička obuka - istakao je načelnik Glavnog stožera HV general zbora Drago Lovrić, koji ističe da su danas zadaci koji se stavljaju pred oružane snage složeniji i kompleksniji. Hrvatski vojnik mora imati znanje i sposobnosti, biti diplomata i vojnik.

- Završavam studij forenzike i želim biti u sigurnosnom sustavu OS RH. Obitelj je na mene ponosna, jer su i hrvatski branitelji i zbog toga se ponose – rekla je vojnikinja Melani Tolj iz Metkovića.

- Postati vojnik mi je bila oduvijek želja i raditi kao djelatna vojna osoba. To je poziv koji jednostavno morate željeti. Obitelj me podržava i sretni su zbog mene - kaže vojnik Tomislav Iličić iz Alilovaca kraj Požege.

- Zahtjevi obuke traže određene sposobnosti, ali uz instruktore uspijevamo u tome. Završila sam Visoku policijsku školu i tu sam došla sa ciljem da postanem djelatna vojna osoba pri vojnoj policiji. Malo je sada teško jer to je ipak jedan novi život, nova okolina, novi ljudi ali istaknut je timski rad. Psihička i fizička spremnost je na prvom mjestu, a ostalo ćemo se prilagoditi. Obitelj je sretna i ponosna na mene – istakla je vojnikinja Tatjana Peić iz Zagreba.

Ročniku koji je uspješno završio program obuke, upisuje se u vojnu knjižicu vojno-stručna specijalnost streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva. Time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u Djelatni vojni sastav. Svi ročnici koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku, kandidati su za prijem u Djelatni vojni sastav.

Početkom specijalističke vojne obuke u postrojbama Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice, potpisuju ugovor s Ministarstvom obrane RH i postaju djelatne vojne osobe.

Tekst/foto: Vladimir Protić