Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 14:41

Obučavaju pse za pronalaženje mina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

CENTAR ZA UZGOJ I OBUKU PASA ZA RAZMINIRANJE "PIPER" -

 POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije postoji još minsko sumnjivih površina zbog čega će ove godine županija za radove razminiranja na raspolaganju imati 30-ak milijuna kuna. Županija ima još 32 četvorna kilometra minsko PIPER 1sumnjivih površina. Radovi na razminiranju se i dalje nastavljaju no do kraja ove godine ipak neće biti očišćenje sve površine. Minski sumnjivih područja, najviše ima, čak 87 posto u šumskim predjelima a nešto manje i na obradivim površinama.

 Centar za uzgoj i obuku pasa za razminiranje "Piper" u Požegi radi već punih 14 godina i kroz to je vrijeme u centru bilo uzgojeno 40-ak pari pasa obučenih za pronalaženje minsko eksplozivnih sredstava. Psi su zajedno sa svojim vodičima prošli gotovo sve županije u Hrvatskoj radeći na razminiranju. Uzgoj i obuka pasa za razminiranje izuzetno je zahtjevan posao.

 - Vlastiti uzgoj pasa za razminiranje traži puno više vremena i ulaganja nego li primjerice da uzimamo starije pse. Tu se ipak radi o dvije godine ukupnog rada s takvim psom, ali i jednoj rigoroznoj selekciji koja zahtijeva dosta truda. Do sada smo s psima dosta radili no postojao je i period kada nam rad na terenu s psima nije dozvoljavala zakonska regulativa. Sada je to promijenjeno i mislim da će do kraja razminiranja u hrvatskoj psi doći do punog izražaja jer uz sigurnost treba nam i brzina u razminiranju radi troškova koje imamo - rekao je Željko Romić, vlasnik „Pipera“ dodajući kako već s dva mjeseca starosti pasa počinje obuka.

PIPER 3Radni vijek jednog para pasa ovisi o tomu kako se održava taj pas, kakva je kondicija i radi li se svakodnevna provjera. - Možemo reći da je taj vijek minimalno oko osam godina uz dobro održavanje i kvalitetnu veterinarsku skrb, no mi smo imali pse koji se perfektno radili i 12 godina – kaže Romić.

Kako bi bili što uspješniji na terenu obuku prolaze i vodiči. Koliko će pas na terenu biti uspješan ovisi i kako se s njima radi ali i samim psima. Višegodišnje je iskustvo pokazalo da su za poslove razminiranja najpogodniji njemački ovčari iz radne linije, koji su sive ili crne boje. Za posao na terenu boljima su se pokazale ženke jer su mirnije i brižnije te su i više fokusirane u radu.

 Dobar rad Centra za uzgoj i obuku pasa za razminiranje „Piper“ prepoznali su i drugi. Tako su primjerice i s područja Sjevernog Iraka zainteresirani da upravo ova tvrtka sa svojim psima obavi razminiranje njihova terena.

Tekst/foto: Vladimir Protić