Četvrtak, 06 Kolovoz 2015 12:17

Sudionici iz 6 europskih država

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TERRA SLAVONICA ORGANIZIRA PROJEKT RAZMJENE MLADIH -

POŽEGA – Požeška Udruga Terra Slavonica aplicirala je jedan projekt u sklopu Erasmus + programa odobrenog od strane Europske komisije u kojemu organizira razmjenu mladih. Naziv projekta je "New Opportunities For Youth", te će u projektu sudjelovati učesnici iz Litve, Latvije, Češke, Španjolske te Hrvatske, ukupno 36 sudionika.

- Tema razmjene je promocija poduzetništva mladih. Mladi će imati prilike da steknu znanje o osnovama poduzetništva i menadžmenta da podijele svoje iskustvo i prakse iz njihovih zemalja i da vide primjere dobre prakse u Hrvatskoj (Požegi).

Cilj razmjene je da potakne mlade u Hrvatskoj da se više fokusiraju na realizaciju svojih ideja i da umjesto da čekaju posao da krenu u vlastiti biznis – istakao je Predrag Kusić, voditelj projekta u Terra Slavonici.

Program Erasmus plus obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

Cilj programa je poticanje mobilnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlična je prilika za usavršavanje engleskog, stjecanje novih vještina, za putovanja koja mnogi mladi ne mogu sebi priuštiti.

- Za dobivanje sredstava potrebno je napisati kvalitetan projekt te je potreban višemjesečni angažman i trud, te je potrebno dosta praktičnog iskustva, poznavanje procedura i puno pokušaja i pogrešaka. Sudjelovanje u aktivnostima Erasmus plus može pomoći u daljnjoj karijeri, obogaćuje životopis, nudi priliku odlaska na praksu i inozemstvo te daljnje usavršavanje. Cilj nam je putem razmjene promovirati Požežanima Erasmus plus program te njegove benefite, ali i europskim zemljama prikazati Požegu i Hrvatsku – rekao je predsjednik udruge Terra Slavonica, Jozo Gavran za upoznavanja požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića s projektom.

- Osim predstavljanja projekta, ponudili smo suradnju i turističkoj zajednici Požege da našim dragim prijateljima omogući da bolje upoznaju grad Požegu, da ponesu sa sobom lijepe dojmove, te da putem Facebooka predstave Požegu svojim prijateljima u svojoj zemlji. Želim napomenuti da je udruga Terra Slavonica u svom statutu apolitična, njene aktivnosti su usmjerene isključivo prema mladima i radu sa mladima. Iz tih aktivnosti nismo tražili donacije bilo od lokalne bilo od područne samouprave, a projekt razmjene dobili smo koristeći vlastito znanje i vlastita financijska sredstva. Neovisno o opciji koja vodi grad Požegu, cilj nam je, između ostaloga, predstaviti Požegu te Požeško-slavonsku županiju kao turističku destinaciju koju vrijedi posjetiti. Nadam se da će naše napore prepoznati i ostali – zaključuje predsjednik Jozo Gavran.

Tekst: Vladimir Protić