Četvrtak, 01 Listopad 2015 10:32

Radionica „Skriveno djetinjstvo“ o najstarijim igračkama

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PROJEKT POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA I OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA – Projekt „Skriveno djetinjstvo“ zajednički su pokrenuli Povijesno društvo Požega i OŠ Antuna Kanižlića, a kasnije su im se pridružili kao partneri Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Gradski muzej Požega, GFR Film Video, Gradsko kazalište Požega, TZ grada Požega. Cilj projekta je promocija igračaka kao vrijednost djetinjstva koje potiče socijalizaciju, kreativnost, inteligenciju. Drvene tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnih dobara, a mogu ostati na toj listi samo ako se njihova izrada očuva i zaštiti za buduće generacije. Ujedno je i kulturna IMG 0824promidžba grada temeljem ovog višemjesečnog interaktivnog projekta.

- Projekt je financiran od Ministarstva kulture RH. Vjerujem da se većina nas odraslih rado sjeća svojih najdražih igračaka i igara iz djetinjstva, a upravo jedan od ciljeva je promoviranje vrijednosti igranja – rekao je Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva i pozvao sve da se uključe kao učesnici u ovaj projekt i buduće radionice.

- Ideja je nastala nakon raznih događanja i premetanja po igračkama, tijekom selidbe, a svaki puta kada dotaknem te stare igračke prilikom spremanja, došla mi je ideja da se u toj igrački krije dio nečijeg djetinjstva. Nadam se da svi imaju po koju igračku u svom domu, da ju čuvaju, drže kao uspomenu na jedan dio svog života. Osim prikupljanja starih igračaka i sačuvati ih kao vrijednu uspomenu organizirat ćemo i niz radionica u izradi igračaka – istakla IMG 0825je Irena Topalušić, učiteljica u OŠ, koja je i pokretač projekta, pozvala je sve zainteresirane da se priključe projektu bilo kao sponzori radionica bilo da imaju starih igračaka ili žele sudjelovati u izradi igračaka.

Igračke će selekcionirati po spolu, za djevojčice i dječake, po vrsti, po materijalu izrade, po brojnosti djece koja se igraju i po godištu. Planiraju organizirati nekoliko predavanja o suvremenim igračkama, predavanje o ulozi igračaka, radionicu grafičkog dizajna, radionice za izradu igračaka od papira, drveta, recikliranih materijala, otvaranje natječaja za najstariju igračku i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić