Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 14:39

PITANJA ČITATELJA: Zašto se samačko i staračko domaćinstvo obvezuje plaćati odvoz smeća za 120 litarsku kantu tjedno

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Naš čitatelj iz ulice Bana Josipa Jelačića poslao je upit tjedniku Kronika požeško-slavonska u vezi problematike odvoza smeća. „Moja majka na toj adresi živi dugi niz godina još iz prošle države. Uredno i redovito je plaćala odvoz smeća, iako nikada nije dobila onu zelenu kantu kada su te kante dobili ostali, a sada kad su se razvozile plave kante za papir, tu plavu kantu je dobila. No pitam se zašto ona sama u domaćinstvu i 86 godina starosti uvijek plaća odvoz smeća za 120 litarsku kantu svaki tjedan, kada ona skupi tjedno smeća samo za jednu vrećicu. Tražio sam odgovor u Komunalcu, ali ga nisam dobio od službenika kojima sam se obratio, osim da ako nemamo kantu, zelenu, da još možemo platiti kaznu, jer ne odlažemo propisno svoje smeće.

Odgovor smo potražili od Ante Bekića, direktora tvrtke Komunalac Požega d.o.o., tvrtke nadležne za odvoz, zbrinjavanje i naplatu odvoza smeća.

„Ako gospođa nema kantu mora ju zatražiti u našoj službi, jer je u evidenciji, a kantu su zaduživala sva domaćinstva osobno. kantu je podizao svaki korisnik za sebe. Kada su se kante podizale, vjerojatno ju nije podigla, i to se može ispraviti. Što se tiče samačkih domaćinstava za samačko domaćinstvo, znači jedna osoba u domaćinstvu bez obzira na godine starosti može dobiti popust na cijenu odvoza komunalnog otpada po Odluci grada Požega, u visini od 25%, no o tome mora doći dati izjavu u tvrtku Komunalac Požega i podnijeti zahtjev.

Za staračka domaćinstva, koja su nerijetko i samačka, ali osoba starija od 65 godina može ostvariti popust od 30% na cijenu odvoza otpada, što i je u ovom konkretnom slučaju, tako da može dobiti na cijenu 30% popusta, ali također treba doći u tvrtku Komunalac Požega i napraviti zahtjev za umanjeno plaćanje odvoza otpada.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Ilustracija