Subota, 28 Studeni 2015 10:23

Dvodnevna radionica za podršku žrtvama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SAVJETOVANJE I PODRŠKA ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA -

LIPIK - Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i Centar za podršku i razvoj civilnog društva "Delfin" predstavili su u prostorima Toplica Lipik predstavnicima Županijskog suda Slavonski Brod, Općinskog suda Požega, Policijske uprave požeško-slavonske i Policijske postaje Pakrac, Požeško-slavonske županije, Centra za socijalnu skrb Pakrac te Dječjeg doma Lipik projekt „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pružanje podrške“ kroz koji su obučili koordinatora, zamjenike koordinatora i 12 volontera koji će pružati usluge savjetovanje i pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela sa cijelog područja Požeško-slavonske županije. Žrtve i svjedoci kaznenih djela iz naše županije besplatnu pomoć će moći zatražiti preko besplatnog telefona nacionalnog pozivnog centra 116 006 od 1. prosinca.

- Počeci Udruge za podršku žrtvama i svjedocima sežu do 2006. godine kada je skupina pravnika iz Vukovara odlučila promijeniti situaciju na sudu gdje su žrtve i svjedoci prilikom dolaska na sud bili bez informacija o tome što ih čeka prilikom boravka na sudu i kome se mogu obratiti za potrebnu pomoć. Stoga je cilj udruge sveobuhvatna podrška žrtvama i svjedocima, unapređenje postojećeg sustava te poboljšanje pravnog, ekonomskog i društvenog položaja žrtava i svjedoka kaznenih djela - predstavila je Melita Bošnjak udrugu nositelja ovog projekta koji je započeo 1. srpnja ove godine i traje do 31. srpnja 2016. godine, a financiran je sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Kraljevine Norveške.

- Udruga za podršku žrtvama i svjedocima vodeća je udruga u Republici Hrvatskoj koja se bavi zaštitom prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja. Od tada do danas poboljšan je položaj žrtvama i svjedocima, ali još uvijek su mnoge žrtve i svjedoci uskraćeni za sva prava koja im pripadaju - rekla je Melita Bošnjak zbog čega je udruga odlučila širiti svoju djelatnost na područje cijele Hrvatske kroz nacionalni pozivni centar 116 006. Sjedište nacionalnog pozivnog centra je u Zagrebu, a udruga djeluje i kroz referentne centre sa sjedištima u Vukovaru i Osijeku gdje pruža sveobuhvatnu podršku žrtvama i svjedocima.

- Cilj projekta je širenje podrške u županije gdje ne postoji sveobuhvatna podrška tj. gdje podrška nije dovoljno razvijena. Kako u Požeško-slavonskoj županiji nema sveobuhvatne i adekvatne podrške mi u Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin Pakrac uvodimo podršku. Pomno smo izabrali i obučili volontere. Obuka je bila dvodnevna, a sastojala se od pravnog, psihološkog i praktičnog dijela - opisala je Melita Bošnjak projekt i dodala kako će volonteri pružati emocionalnu podršku, upućivati na odgovarajuće institucije i organizacije, davat će žrtvama praktične informacije o pravima te će im pomagati pri popunjavanju obrazaca za ostvarivanje novčane naknade.

Volonteri iz Pakraca i Lipika od 1. prosinca pružat će podršku svima osobama koje se nađu u ulozi žrtve i svjedoka kaznenih djela s područja cijele Požeško-slavonske županije, a koje se jave na besplatan broj 116 006 gdje će ih volonteri nacionalnog pozivnog centra uputiti volonterima u Centru Delfin u Pakracu gdje će ih oni saslušati, emocionalno podržati i osnažiti, uputiti prema institucijama i organizacijama koje mogu više pomoći u ostvarivanju njihovih prava te dati praktične opće i pravne informacije. Do sad su od osnivanja nacionalnog pozivnog centra primili oko 4.120 poziva, a s područja naše županije 118 poziva.

Tekst/foto: Gordan Vukić