Nedjelja, 31 Siječanj 2016 12:15

Čuvaju tradiciju i stare običaje graničarskih sela

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

14. GRANIČARSKO I ŠOKAČKO SILO U ZAGRAĐU

ZAGRAĐE – Okićeni i uređeni stolovi starih i autohtonim jelima, većina gostiju obučena u narodne nošnje, ne samo graničarskog dijela, nego i ostalih nošnji od kuda gosti dolaze, odlika je svakog do sada, pa i ovog 14. Graničarskog i šokačkog sila u Zagrađu. U dvorani kod Franje okupilo se i ove godine dosta svita, djevojke su se dobro uredile, neke nose ruvo još od svojih baka, a neke su si uz pomoć baka i majki nešto i same uradile u zlatovezu, heklanju, šivanju. Djevojke u najljepšim nošnjama u pratnji gizdavih snaša budnim okom pratili su dotjerani momci, šokci na ovom silu.

Na sijelo u Zagrađe došli su, ali obvezno u staroj ili novijoj nošnji pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović i saborski zastupnik Franjo Lucić. Oni su se kratkim pozdravnim govorima obratili okupljenima i zaželjeli da se svi dobro zabave jer zbog toga je i organizirana ova večer.

Kako se svake godine prije blagovanja posebno se uređuju stolovi u nekom od običaja, bilo svetkovine, bilo radnih običaja. Posebno uređeni stol bio je ove godine stol mladih iz KUD-a Orljava iz Pleternice koji su se poslužili bajkom o Ivici i Marici. Napravili su dugu stazu od komadića slanine i kobasice, a na kraju puta napravili slasnu kućicu, koristeći kobasice, kulen, šunku, slaninu i ostale suhomesnate slavonske delicije te poderanih gaća, ukusne slavonske slane lepinje. Odlično uređeni stol napravili su i domaćini iz Zagrađa, koje je predvodio Igor Ančurovski, koji su uz autohtone delicije na svoj stol donijeli i janje netom pečeno na ražnju. Oni su istakli i lentu koju je njihova članica osvojila u natjecanju najljepše djevojke za udaju na Etno susretima Požeštine koje organizira tjednik Kronika požeško-slavonska. Grupa starijih građana Pleternice i Zagrađa uredila je stol pod nazivom „Lakomi četvrtak“ na koja su iznijeli stara jela seljačkog domaćinstva, s kojima su htjeli aludirati, kako se puno i dobro jelo četvrtkom, jer je u petak uvijek slijedio post.

Održan je i izbor za najljepšu šokicu, a ove godine to je bila Mihaela Galović iz Zagrađa i najšokca, koju titulu je ponio Ivan Kesić iz Požege. Sve je zabavljalo odličan TS Posega iz Požege.