Subota, 21 Svibanj 2016 19:34

Položili vijenac na Velincu povodom 75. godišnjice ustanka

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

STRIJEŽEVICA / VELINAC – Povodom dvije obljetnice, 75. godišnjice ustanka i 72. godišnjice osnivanja 6. Slavonskog udarnog korpusa članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega organizirali su IMG 9030komemoraciju i položili vijenac uz spomen obilježje postavljeno u Velincu. Tamo je bilo prvo sjedište štaba 6. Slavonskog udarnog korpusa nakon njegovog osnivanja 1943. godine u Orljavcu. Uz članove udruge antifašista iz Požege bili su i izaslanici udruga iz Pakraca, Lipika, Slatine i Daruvara.

Uz spomenik je Boro Zarić održao kratki sat povijesti, te se spomenuo dana osnivanja i djelovanja Slavonskog korpusa u NOB-u, koji je bio značajna vojna snaga na ovom području koja je uništila veliki broj pripadnika fašističkih formacija. – Na ovom području to je bila jedinica koja je imala i do 30 tisuća boraca, a u vrijeme NOB.-a na ovom području imali su organiziranu cijelu pozadinsku službu, imali svoje vlastite radionice za proizvodnju, elektrane, pruge i željeznicu, poštanske i telefonske veze, bolnice, škole i velika podzemna skladišta, a neprestano na usluzi borbenim jedinicama i narodu Slavonije. Pa ako tome dodamo i veliki oslobođeni teritorij pod njegovom kontrolom te na njemu organiziranu civilnu vlast, možemo slobodno reći, da je to bila prava mala narodna država u nastajanju – IMG 9035rekao je Zarić, koji je ponovno istakao da se osim Udruga antifašista nitko ne brine za spomenike iz NOB-a a da se svakodnevno blati tijek i tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Nakon komemoracije i polaganja vijenca antifašisti su uz kulturni program nastavili s druženjem u Striježevici. Polaganju vijenca nazočio je i zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić.

Tekst/foto: Vladimir Protić