Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 19:37

Zlatnu medalju dodijelili mons. Jozi Devčiću za dugogodišnju suradnju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Nakon svih skupština Lovačkih društava održana je i Redovna godišnja skupština Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, na kojoj smo čuli stvarnu priču o odličnom i organiziranom radu, te novim planovima za lovstvo. Lovce je odmah na početku pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, inače i lovac, ali župan koji razumije lovstvo i probleme koji idu s IMG 4251njim, te kroz svoje mogućnosti i mogućnosti županije puno pomogao. Već nekoliko godina sva lovačka društva koja odrađuju određene projekte, posebno uređenja smještajnih kapaciteta za organizirani i turistički lov dobivaju potporu županije.

– Želim vam se zahvaliti na četiri godine korektnog međusobnog odnosa. Pronašli smo model i sustav kako pripremati projekte i pomagati realizaciju tih projekata. Veseli me da ću i u slijedećem mandatu surađivati sa vama i pronalaziti još više putova i projekata kako lovstvo podići na višu razinu. Vi ćete imati još veću ulogu u razvoju naše turističke ponude, jer ste do sada pokazali da znate upravljati svojim prostorom, znate biti dobri gospodari. Sukladno tome donio sam odluku da sva lovačka društva moraju dobiti koncesiju na upravljanje zemljištem i lovištem koje su i do sada koristili i izgradili. Vi ste time i do sada dobro upravljali i to ćemo unaprijediti zajedno. Mi ćemo na području Orljavca na lokaciji bivše osnovne škole urediti jedan veliki planinarski dom, donijeti nove smještajne kapacitete koji će biti i vama na korištenje u lovnom turizmu koji razvijate – istakao je župan Tomašević, dodajući da će se i izgradnjom akumulacije Kamenska ti turistički potencijali još povećati i IMG 4256sa 5 kvadratnih kilometara vodene površine. Županija zajedno s Ministarstvom turizma razvija i projekt kako na svim našim požeškim planinama razviti nove biciklističke staze i cikloturizam. Zajedno s LD pokušat će se riješiti i problem stradavanja divljači na prometnicama i problem isplate velikih odšteta sudionicima u prometu koje padaju na trošak društava koja gospodare lovištem.

Lovački savez Požeško-slavonske županije broji 1.280 registriranih lovaca, a izgradio je u prijašnjem mandatu najmodernije lovačko strelište za sve lovačke discipline u streljaštvu. U ovom mandatu dovršeno je strelište za gađanje statičnih i pokretnih meta s puškom as užljebljenim cijevima. U 2016. godini na strelištu su imali i veliku štetu od poplava pa su morali sanirati opremu za izbacivanje glinenih golubova sa 127 tisuća kuna u što im je uskočila i županija s 30 tisuća kuna i HLS s 50 tisuća kuna.

Temeljem prijedloga povjerenstva za lovačka priznanja i odličja ŽLS predsjedništvo Hrvatskog lovačkog saveza dodijelilo je zlatnu plaketu HLS mons. Jozi Devčiću. On je izvan lovačkog reda, a plaketu dobiva za sve ovo vrijeme kada je uz nas. Prvo smo zajedno krenuli u realizaciju hodočašća u Voćin, gdje smo u početku primali hodočasnike u Lovačkoj kući na Leštatu u maloj okrjepi, a kasnije smo to pretvorili u pravu postaju za odmor i okrjepu za sve hodočasnike. Druga suradnja je darivanje nas IMG 4266lovaca u humanitarnom lovu Caritasu Požeške biskupije koju smo također započeli u dogovoru s mons. Devčićem. Tu je svakako i sudjelovanje nas lovaca u svim crkvenim manifestacijama, kao i što smo posebno počašćeni i kao prvi u RH održali misu u čast sv. Huberta, našeg lovačkog zaštitnika. U svakoj prilici brojne njegove riječi, pohvale i poticaji koje smo dobivali od mons. Devčića, nama su jako pomogle, a budući da je nakon niza godina takve suradnje on otišao u zasluženu mirovinu mi smo odlučili da ga nagradimo kao našeg dragog lovačkog prijatelja – istakao je predsjednik LS Zdravko Vujnović uručujući zlatnu plaketu mons. Jozi Devčiću.

Tekst/foto: Vladimir Protić