Četvrtak, 13 Rujan 2012 10:38

Proizvodnja mlijeka potpuno nerentabilna

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAŠTO STOČARI I MLJEKARI POČINJU RASPRODAJU STOKE -

UZ SVE SKUPLJU HRANU MJESECIMA ČEKAJU NA ISPLATU JEFTINOG MLIJEKA I DRŽAVNOG POTICAJA ZA MLIJEKO -

KOTRLA_GOLO_BRDO01U Hrvatskoj svaki dan nestane petnaestak poljoprivrednih gospodarstava, od početka godine do sada ugasilo ih se 1400. To nije samo brojka, to su ljudi s imenom i svojom sudbinom. Jedan od takvih je i Tihomir Kotrla iz Golog Brda u općini Kaptol koji ima 27 krava te 4 junice te koji je počeo s njihovom rasprodajom. Zbog toga je ne samo ogorčen već i tužan jer ni jedna njegova krava nije uvezena već je sve uzgojio sam. A da je u tome uspješan potvrđuju i brojna šampionska odličja kao i najveće koje je dobio 2006. godine za najbolju kravu u Hrvatskoj. Godišnje proizvodi 138.000 litara, a pojedine krave daju i po 40 do 50 litara mlijeka dnevno.

-To nije ni lijen ni neodgovoran stočar, čak nije ne kreditno prezadužen. To je uzoran stočar koji za ono što ga je snašlo ne snosi nikakvu krivicu – ističe Miroslav Kovač, tajnik Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine koja je uputila javni apel Ministarstvu poljoprivrede da pomognu gospodarstvu Kotrla da se ne ugasi.

-Ako je ova država odgovorna ona će pomoći ovo gospodarstvu, ako ne može pomoći ovom pojedincu pa kako će pomoći čitavom sustavu, gradovima i selima, čitavom gospodarstvu. Na ovom gospodarstvu oni mogu vidjeti probleme svih poljoprivrednih gospodarstava te ih pretvoriti u ciljeve i vrlo brzo reagirati. Mi smo država koja svakim danom proizvodi sve manje hrane, a što je još žalosnije mi više odavno za sebe ne možemo proizvesti dovoljno hrane unatoč tome što za tu proizvodnju imamo sve uvjete – objašnjava Kovač.

KOTRLA_GOLO_BRDO04

-Najveći problem je premala cijena mlijeka zbog kojeg nitko više ne može poslovati pozitivno. Potrošio sam sve svoje zalihe u nadi da će se nešto promijeniti. Zatim tu je neredovita isplata otkupljivača te države za poticaj. Prije šest dana sam dobio isplatu za šesti mjesec, a neki još nisu dobili ni za četvrti, a prvi novci za poticaj počeli su stizati prije 20 dana. Zbog svega toga ja još nisam platio sjeme i gnojivo za proljetnu sjetvu, a na što mi idu kamate – ogorčen je 40-godišnji Tihomir Kotrla koji se 1998. godine vratio iz Austrije kako bi se bavio stočarstvom računajući da će od toga moći živjeti kao što od takve proizvodnje živi veliki broj austrijskih stočara.

Kovač dodaje da nije za sve kriva suša već je tu problem i državnih robnih rezervi, pogodovanje izvoznim i uvoznim lobijima te općenito neorganiziranost državnog sustava. - Krajnji je čas da sustav počne funkcionirati i da se izradi akcijski plan pomoći ovom i ostalim gospodarstvima, da se pomogne konkretnom čovjeku i zaustavi negativni trend u govedarstvu – poručuju iz Udruge Simentalac.  (a.t.)