Srijeda, 24 Listopad 2018 12:36

Berbe završene, a duhana nikad manje

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NA SIROVINSKOM PODRUČJU PROIZVODNJE DUHANA U SLAVONIJI I PODRAVINI -

Uglavnom su završene ovogodišnje berbe duhana na sirovinskom području Slavonije i Podravine na površinama od 3.700 hektara s kojih se očekuje ukupna od proizvodnja od 7.500 tona duhana, a što je 22 posto manje od planiranog. Ukupna vrijednost ovogodišnje proizvodnje, unatoč nešto većoj otkupnoj cijeni, očekuje se da će biti manja za 15 milijuna kuna u odnosu na lanjsku vrijednost ukupne proizvodnje duhana od 117 milijuna kuna.

Proizvodnja duhana je manja zbog odustajanja proizvođača i smanjenja površina pod duhanom te vremenskih prilika koje na većem dijelu sirovinskog područja nisu bile naklonjene proizvodnji duhana, ocjena je agronomskih stručnjaka za duhan. Ujedno, ovo je godina u kojoj će biti proizvedeno najmanje duhana u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, što svjedoči o tome kako se i dalje nastavlja negativan trend osjetnog pada te proizvodnje, upozoravaju iz Organizacije proizvođača duhana Krupan list.

Željko AragovićŽeljko Aragović, predsjednik Organizacije proizvođača duhana Krupan list- Otkupi duhana su u tijeku i do sada je otkupljeno oko 50 posto proizvedenog duhana, a prosječna otkupna cijena je veća za 6 posto u usporedbi s onom prošlogodišnjom od 12,83 kuna za kilogram. Ovogodišnja prosječna otkupna cijena, koja će po našem izračunu iznositi od 13,10 kuna do 13, 12 kuna za kilogram duhana nije u skladu s postignutom kvalitetom duhana. Naime, u ovoj proizvodnoj godini duhan je znatno kvalitetniji nego u lanjskoj berbi pa su stoga i očekivanja proizvođača duhana bila u skladu s najavama organizatora proizvodnje da će platiti više za kvalitetni duhan , a što se nažalost za proizvođače duhana nije dogodilo. Stoga je nezadovoljstvo proizvođača duhana na organoleptičko ocjenjivanje duhana pri otkupu ogromno, a najizraženije je u tvrtki Hrvatski duhani, koja posluje u sklopu multinacionalne cigaretne industrije BAT (British American Tobacco). U prilog tome ide i činjenica da sve više proizvođača vraća duhan s otkupnih mjesta , jer ga ne želi po tim kriterijima otkupa isporučiti. Tako se većina toga duhana nikad više ne vrati na otkupno mjesto, već nažalost završi na crnom tržištu po desetostruko većoj cijeni - upozorava Željko Aragović, predsjednik Organizacije proizvođača duhana Krupan list.

U prilog lošijim ocjenjivanjima kvalitete duhana pri otkupu ide i činjenica da je triput više povećano osporavanje duhana pri otkupu , gdje proizvođači iz očaja traže drugostupanjsku komisiju da im otkupi duhan. Dosadašnja praksa otkupa duhana , nikad nije imala ovakav zategnuti odnos između proizvođača i otkupljivača. S obzirom da je otkupna cijena duhana u Hrvatskoj od lanjskih 12,83 kune za kilogram duhana najniža u EU i okruženju u prosjeku za 40 posto gdje se otkupne cijene kreću od 18 do 19 kuna za kilogram duhana. U Organizaciji proizvođača duhana Krupan list, ističu da se uz ekstremno nisku otkupnu cijenu hrvatski proizvođači duhana dodatno diskriminiraju na otkupu i da to jasno pokazuje smjer i politiku BAT-a da se ne želi razvijati proizvodnja duhana u Hrvatskoj već naprotiv njezino gušenje.

ZAŠTO SE NE DONOSI NOVI ZAKON O DUHANU, KOJI VEĆ GODINU DANA ČEKA U LADICI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Rješenje sadašnjeg diskriminatorskog odnosa prema proizvodnji duhana u Hrvatskoj u Organizaciji proizvođača duhana Krupan list vide u novom Zakonu o duhanu, koji bi omogućio organiziranim proizvođačima duhana da mogu svoj duhan prodavati kao sirovinu, prerađeni ili kao duhanski proizvod na domaćem ili europskom tržištu. Nažalost taj zakon je u proceduri od prosinca mjeseca 2017. godine i do danas nije ugledao svijetlo dana i još uvijek je u Ministarstvu poljoprivrede. Godina dana je prošla, a resorno ministarstvo nije uspjelo pripremiti tekst zakona da se o njemu raspravlja u Vladi i Saboru.

- Aktualno stanje u proizvodnji duhana je kaotično, teško i neizvjesno što se ogleda u diskriminaciji cijena i otkupa duhana, većim troškovima proizvodnje, prvenstveno cijene rada za 20 posto, najavljene cijene energije plin za 15 posto, veće cijene goriva za 22 posto, što će domino efektom povećati cijene repromatrijala i drugih usluga. To će za posljedicu imati znatno skuplju proizvodnju u budućnosti te odgađanja rješenja kroz zakonske i pod zakonske akte ima i imati će nesagledive posljedice za općedruštveni život u sredinama u kojima dominira proizvodnja duhana, pad gospodarske aktivnosti i prihoda županija prvenstveno Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. Zbog nagomilanih i neriješenih problema u sektoru proizvodnje duhana u 2019. godini očekuje se daljnji trend odustajanja od proizvodnje duhana i to prvenstveno mladih te proizvođača s većim površinama , a znatni dio proizvođača će smanjiti proizvodnju. U prilog tome ide i činjenica da su upravo mladi i veći proizvođači, njih 60-tak, bili zainteresirani za širenje proizvodnje i ulaganje u nabavu strojnog berača, sada će nažalost zbog nagomilanih i neriješenih problema u proizvodnji duhana morati od toga odustati. Danas su ostala njih samo trojica i upitno je kada će i oni odustati - ističe Aragović.

Ovakvo negativno stanje u sektoru proizvodnje duhana još više će povećati i crno tržište duhanom za koje se predviđa kako bi moglo eksplodirati u 2019 godini, a što ne odgovara nikome ni državi, ni cigaretnoj industriji, ni proizvođačima, jer svi gube, a jedini dobitnik je crno tržište. Stoga su sada Ministarstvo poljoprivrede i Vlada na potezu da novim Zakonom o duhanu pokušati riješiti nagomilane probleme u hrvatskoj primarnoj proizvodnji duhana koji ne odgovaraju nikom ili i dalje ne činiti ništa i prešutno podržati trenutno stanje koje je zabrinjavajuće.

Tekst/foto: M. B.