Utorak, 26 Veljača 2019 12:47

Nekorištene stambene površine pretvorili u turističke prostore na periferiji grada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVI SMJEŠTAJNI KAPACITETI U GRADU POŽEGI - 

POŽEGA – Mlada požeška obitelj Sajfert, koja se zbog potreba svoje dvije djevojčice i njihovog školovanja preselila u gradski centar, svoje nekorištene stambene površine na periferiji odlučila urediti u turističke svrhe. Tako su kuću u Jagodnjaku, ulica koja vodi iz Požege prema Novoj Kapeli, ponovno uredili i pripremili za iznajmljivanje turistima, pod nazivom Kuća za odmor Luma. Od 134 kvadrata stambene površine i 300-njak kvadrata dvorišta napravili su malu oazu za uživanje. Uz kuhinju, veliki dnevni boravak i trpezariju, formirali su 3 sobe sa 6 ležajeva i tri pomoćna ležaja, dva kupatila, a u dvorištu napravili veliku sjenicu sa roštiljem.

- Malo smo o tome razmišljali, što učiniti sa slobodnim stambenim prostorom, a i naši prijatelji i obitelj nam je dala podršku. Evo morali smo malo i uložiti, oko 90 tisuća kuna vlastitih sredstava te smo dobili zaista veliki i reprezentativan objekt za kraći ili duži boravak. Planiramo još izgraditi zatvoreni u staklo jacuzzi, da se gosti mogu okupati, a ljeti i sunčati u dvorištu u prirodi. Na području vinograda na Požeškoj gori imamo i vikendicu koju ćemo također dodatno urediti i staviti u ponudu za iznajmljivanje turistima – kaže Vjekoslav Sajfert, koji se inače bavi i glazbom, svira i u Big Bandu Požega. Zahvaljuje svojoj supruzi Stefani koja mu je bila velika podrška a odradila je sav interijer i uređenje dvorišta. Kuća za odmor je od gradskog središta udaljena 2 km ili 20 minuta hoda.

Kuća u cijelosti se iznajmljuje od 400 kuna za dvoje pa do 1.500 kn za devet osoba, koje imaju sve na raspolaganju, pa i cijelu kuhinju sa posuđem i aparatima na korištenje. kako Požega kronično trpi od nestašice smještajnih kapaciteta, posebno u dane kada se organiziraju manifestacije i festivali, očekuju da će imati dovoljno zainteresiranih za povrat investicije. Podršku i poticaje koje daju grad Požega i Požeško-slavonska županija za otvaranje i unapređenje smještajnih kapaciteta svakako očekuju da mogu završiti svoju turističku priču. Svakako neće izostati jer su im na otvorenje došli i čestitali osobno, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Zadovoljstvo mi je što smo ovdje kod obitelji koja nije dozvolila da imovina koju imaju propada, nego je stavili u funkciju turizma i podizanja svog životnog standarda. Svoje zajedničke ideje pretočili ste u ovaj svoj poduhvat i zato će Požeško-slavonska županija poduprijeti taj projekt. To je ujedno i poziv ostalim mladim ljudima da se pokrenu i uđu u takove poduhvate, a mi kao zajednica, zajedno s Turističkim zajednicama i Agencijama da to potičemo. Ovakvi sadržaji mogu biti isplativi, a ujedno su i naši ambasadori u drugim sredinama koji će pričati priču o predivnoj Slavoniji. Ne stoji priča da i Slavoniji ništa nema, Slavonija je bogata samo to mi moramo pokazati. Uz našu slavonsku dušu mi možemo ponuditi i sve naše predivne domaće slavonske proizvode – rekao je župan Tomašević.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Puljašić. – Ovo je primjer i za naše druge sugrađane koji imaju objekte koji nisu u funkciji, koji se ne koriste, da na ovaj način učine i stvore nove turističke sadržaje. Čestitam ovoj mladoj obitelji a grad Požega će poticati stvaranje ovih novih ležajeva, no i u budućnosti poticati podizanje kvalitete ponude. Naše bogatstvo su upravo naši ljudi, što je na ovom primjeru dokazano, svojim snagama idite naprijed, a grad Požega će to prepoznati – dodao je gradonačelnik Puljašić. Grad Požega od prošle godine uvedenim poticajima za otvaranje novih ležajeva, došao je sada već do 55 novih ležajeva u smještajnim kapacitetima obiteljskih objekata.