Nedjelja, 17 Ožujak 2019 10:48

Zaustaviti daljnji pad proizvodnje duhana

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

UDRUGA HRVATSKIH PROIZVOĐAČA DUHANA „KRUPAN LIST“ PREDLAŽE -   

Izvršni i Nadzorni odbor Udruge hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“ na ovotjednoj zajedničkoj sjednici raspravljali su o rezultatima prošlogodišnje proizvodnje duhana u Hrvatskoj te o aktualnom stanju u primarnoj proizvodnji duhana s naglaskom na ugovaranje proizvodnje za 2019. godinu i održanim dosadašnjim pregovorima o uvjetima ovogodišnje proizvodnje s njezinim organizatorom na sirovinskom području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije tvrtkom Hrvatski duhani iz Virovitice, koja je u sastavu mulitinacionalne kompanije BAT (Britich American Tobaco).

Zaključeno je da je u 2018. godini došlo do daljnje stagnacije u primarnoj proizvodnji duhana te dodatnih problema oko otkupa duhana, odnosno organoleptičke procjene o klasama duhana na otkupnim mjestima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 9.400 tona suhog duhanskog lista oba tipa duhana virginia i burley, a prema dosadašnjim prikupljenim podacima u 2018. godini proizvedeno je 7.100 tona duhana, što je manje za 2.300 tona duhana ili za 25%. U istom razdoblju bruto vrijednost proizvodnje u 2017. godini iznosila je 194 milijuna kn, a u 2018. godini 158 milijuna kn, što je manje za 36 milijuna kn ili za 19%. Razlozi pada su isključivo nesređeno stanje u sektoru proizvodnje duhana, strateški bez jasnog stava što se želi s proizvodnjom duhana u Hrvatskoj, osjetno niska cijena duhanu spram cijena duhanu u EU i okruženju, dovodi do niske dohodovnosti, nedostatak radne snage, naglašen šverc duhana i dr. Sve to utječe da OPG -ovi napuštaju proizvodnju, a samim time i dolazi do stagnacije u proizvodnji duhana.

- Dodatni problem u 2018. godini, koji se nametnuo za proizvođače duhana je loše ocjenjivanje duhana pri otkupu, a koji je dominirao kod najvećeg otkupljivača Hrvatskih duhana, jer oni organiziraju 80% hrvatske proizvodnje. Otkupi nisu bili u skladu s proizvedenom kvalitetom, tako da su proizvođači prvi puta u 60-godišnjoj povijesti proizvodnje duhana u Hrvatskoj, značajno bojkotirali otkupe na način da su osporavali isti za drugostupanjsku komisiju. Tako da je osporeno 1.000% više duhana nego godinu ranije. Osnovna cijena duhana u 2018. godini nije rasla, već se bilježi njezin mali pomak na 13,36 kuna za kilogram duhana, što je rast od 4%, kako tvrde u Hrvatskim duhanima, ali to je rezultat isključivo rasta kvalitete duhana kod proizvođača, iako je taj rast simboličan s obzirom na proizvedenu kvalitetu duhana u toj godini – naglašava Željko Aragović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“, dodajući da je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana u tijeku s ciljem spašavanja preradbenih kapaciteta za duhan u Hrvatskoj: Hrvatskih duhana u Virovitici i Agroduhana u Slatini, odnosno njihovih oko 130 stalnih zaposlenika i oko 250 sezonaca.

Nedonošenjem novog Zakona o duhanu odgađa se gašenje domaće obrade duhana

- Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je novi Zakon o duhanu te ga implementiralo s pravnom stečevinom EU, otvoreno liberalno tržište poljoprivrednih proizvoda na teritoriju cijele EU pa tako i sirovog duhana, što je bila ideja i zahtjev hrvatskih proizvođača duhana. Međutim, taj zakon nije stavljen u proceduru, već se čeka „tajming“ za njegovo puštanje, pa je Ministarstvo poljoprivrede dalo vremena obrađivačima duhana u Hrvatskoj da nađu rješenje za nagomilane problema u sektoru proizvodnje duhana i na takav način pokušaju spasiti tvrtke za obradu duhana i njihove zaposlenike od gašenja. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH kontinuirano pomažu sektoru duhana na njegovu opstanku, ali nažalost, ta pomoć nema rezultata, jer problem je niska otkupna cijena duhana. Usvajanjem novog Željko Aragović Krupan listZakona o duhanu i omogućavanjem proizvođačima duhana da plasiraju svoju sirovinu na druga tržišta, procijenjeno je da bi odmah 70 do100 OPG-ova i to onih najvećih bili spremni za izlazak na otvoreno tržište, a što je više od 50% hrvatske proizvodnje. Tako bi se automatizmom zatvorili sadašnji kapaciteti prerade, koji bi izgubili sirovinu, jer je očito da neće biti spremni oduprijeti se europskoj i svjetskoj konkurenciji. Naime, hrvatske prerade duhana imaju kapacitet 20.000 tona duhana godišnje. Prije 10 godina one su radile s kapacitetom od 65 do 70%, a sada rade s kapacitetom od 30 do 35%, a uz daljnje smanjivanje sirovine došlo bi do upitnosti njezine isplativosti i opstojnosti – ističe Aragović dodajući: - Tako da smo i mi proizvođači ušli u pregovore sa obrađivačima duhana, odnosno Krupan list s Hrvatskim duhanima kao najvećim obrađivačem duhana u Hrvatskoj, s namjerom da ponudimo rješenje za opstanak obrade duhana u Hrvatskoj. Rješenje je jednostavno, ako ima proizvodnje duhana biti će i obrade duhana. Proizvodnja može bez obrade duhana, ali obrada ne može bez proizvodnje duhana. Tako je po prvi puta u ugovor o proizvodnji duhana stavljena odrednica, da se pregovara o problemima u proizvodnji duhana između dva partnera na način da se dogovori, zaključi i potpišu kao aneks ugovora o proizvodnji sa svakim proizvođačem duhana koji su ugovorili proizvodnju duhana u 2019. godini. Pregovori idu u dva smjera, jedan je rješavanje vrlo niske otkupne cijene, a drugi izrada novih otkupnih mjerila. Temeljem izračuna, osnovna cijena duhana trebala bi biti veća za 2,36 kuna po kilogramu u 2019. godini, a ta cijena osigurava nekakvu minimalnu stabilnost u sektoru, jer smatramo da bi s tom cijenom mogli zaustaviti višegodišnju stagnaciju u sektoru. Iako je ta cijena još uvijek manja od prosječne europske od 2,5 eura za kilogram.

Proizvođači traže povećanje otkupne cijene i nova mjerila otkupa ili će odustati od proizvodnje duhana

Danas u Hrvatskoj duhan se otkupljuje po mjerilima koja s donesena davne 1977. godine i ta mjerila nisu u skladu s vremenom u kojem živimo i poslujemo te stoga trebaju korjenitu promjenu, ocjenjuje čelnik Krupnog lista.

Na sastancima s članovima Krupnog lista u Podravini i Slavoniji, a na temelju izviješća čelništva organizacije s dosadašnjim tijekom pregovora, doneseni su zaključi:

  1. Odluku o povećanju osnovne cijene duhana od 2,36 kuna po kilogramu, bez kompromisa, a upravama organizatora proizvodnje daje se rok od 90 dana.
  2. U roku od 45 dana usuglasiti nova otkupna mjerila te ista ozakoniti.
  3. U slučaju da uprave ne donosu odluku o predloženim rješenjima u zadanom roku, obavijestiti resorno Ministarstvo o neuspjehu pregovora te zatražiti stavljanje u proceduru novog Zakona o duhanu, koji je usklađen sa pravnom stečevinom EU.
  4. Ako su iscrpljeni svi prijedlozi, bez rezultata i nema više nade za proizvodnju duhana u Hrvatskoj, predložiti resornom ministarstvu program tranzicije u druge proizvodnje, koje je EU donijela za period 2006.-2009. g., a u istom periodu proizvođači duhana koji su se odlučili na tu mjeru mogli su je i koristiti.
  5. S obzirom da resorno ministarstvo i Vlada RH pomažu proizvodnji duhana, a te mjere pomoći ne daju rezultate ( proizvodnja stalno u stagnaciji), potrebno je mjere preraspodijeliti na način da daju rezultate i zadrže mlade u selima. Mjera tranzicije obuhvaća pomoć OPG-u koji se odluči za tu mjeru u periodu od 3 godine, a oni bi zauzvrat održavali poljoprivrednu proizvodnju na svojim OPG-ima narednih 5 godina i proizvodili što je na tržištu njima najprihvatljivije. Ova mjera pomaže da mlade obitelji i dalje ostanu baviti se poljoprivrednom proizvodnjom na područjima Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

- Pregovori koji su otvoreni između organizacije Krupan list i obrađivača duhana u Hrvatskoj - objašnjava Željko Aragović, donijeli su nešto pozitivniju atmosferu oko samog ugovaranaja ovogodišnje proizvodnje i nadu da će se konačno nešto pokrenuti u zaustavljanju propadanja proizvodnje duhana. Stoga se dio proizvođača odlučio za nabavu strojnog berača. Od 60 do 70 OPG-ova bilo je zainteresirano za nabavku strojnog berača, jer nisu imali drugog rješenja zbog nedostatka radne snage. Dio je odustao od proizvodnje procijenivši da je berač preskup i nosi ogroman rizik investicije u ovakvoj nesigurnoj proizvodnji, jer je potrebno dosta godina da se ulaganje vrati. Cijena rabljenih berača je od 25 do 50.000 eura, dok je cijena novih od 90 do 150.000 eura. Od 20-ak berača koji su nabavljeni 80% su rabljeni, koji su i po 3 puta jeftiniji od novih tako da su OPG-ovi u nabavu pošli računajući sa što manje rizika. Strojevi su nabavljeni po cijeloj Europi od Španjolske, Francuske, Italije i Grčke do Poljske. Dodatni motiv za kupnju strojnih berača duhana proizvođači su imali u spoznaji da je u tim zemljama cijena duhana znatno veća nego u Hrvatskoj, pa ako neće u budućnosti   prodavati duhan na hrvatskom tržištu, prodavati će ga na tržištu EU, koje je trenutno povoljnije od hrvatskog. Otkupna cijena duhana u EU je u rasponu od 2 do 3,8 eura za kilogam, a prosječna je na razini od 2,5 eura. Hrvatska ima najmanju otkupnu cijenu u EU od 1,8 eura za kilogram duhana. Povećanjem sadašnje otkupne cijene za 2,36 kuna Hrvatska bi se izjednačila s onim zemljama na začelju EU. U ugovorima za ovogodišnju proizvodnju otkupne cijene su lanjske, jer se moralo krenuti u ugovaranje s obzirom na zakonski rok do 31. ožujka. Iz kalkulacije prodaje stripsiranog duhana vidljivo je da prostora za povećanje otkpne cijene ima i pitanje je samo u tome žele li uprave obrađivača duhana dio svoje sadašnje zarade prepustiti proizvođačima - naglašava Željko Aragović.

Ugovaranje proizvodnje duhana za 2019. g. je pri kraju. Iako vlada nešto pozitivnija atmosfera, nažalost procjenjujemo da će doći do pada proizvodnje u odnosu na prošlu godinu za 5 do 8%.

Tekst i snimci: M. B.