Subota, 11 Ožujak 2023 15:39

Manifestacija Zeleno - plavo na Trgu sv. Trojstva s 20 štandova obrtničkih komora i čak 3 koncerta

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA -  Tradicionalna manifestacija Zeleno - plavo koja u suradnji Turističke zajednice grada Požege i Udruženja obrtnika Požega i Obrtničke komore Požeško-slavonske županije već desetak godina spaja kontinentalnu i morsku Hrvatsku održana je ove godine na Trgu sv. Trojstva u Požegi uz obilježavanje Dana grada Požega i Grgureva. Ove godine je sudjelovalo ukupno 15 Obrtničkih komora županija i 24 Udruženja obrtnika gradova, a ukupno je sudjelovalo 234 obrtnika u cijeloj manifestaciji.

Požežanima su posebno bile interesantne morske Obrtničke komore čiji članovi su uglavnom na štandovima pripremali morske delicije, kojih su Slavonci, već dokazano pravi ljubitelji jer ih nemaju često prilike kušati. Tako su veliki redovi bili na štandovima gdje su se pekli odresci od Gofa, prvi puta u Požegi, odresci od tune koja se peče u maslinovom ulju sa samo malo morske soli i trako je najukusnija. Bilo je i raznih rižota od morskih plodova, posebno crni rižoto, raznih pašteta, namaza i drugih delicija., ali i dalmatinskog pršuta. Kontinentalne Obrtničke komore priredile su kontinentalna jela, specijalitete svoga kraja, pa je bilo i gulaša, sarme, suhomesnatih delicija i puno slastica. Sve se to moglo i dobro zaliti na štandovima vinara, craft gina i craft piva.

Sve okupljene goste obrtnike i brojne Požežane pozdravili su Zvonko Špiranec, predsjednik OK Požeško-slavonske županije, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, zamjenik županice Ferdinand Troha i dr. sc. Željko Glavić, požeški gradonačelnik koji je istakao lijepu stranu ovog spajanja kontinentalne zelene i morske plave Hrvatske, pa onda dobijete ovakvu prelijepu manifestaciju na našem starom baroknom trgu u Požegi.

Uz štandove obrtnika na trgu je bilo postavljeno i 20-tak štandova OPG, obrtnika i poljoprivrednika koji su izložili na prodaju svoju robu, od autohtone hrane do suvenira, ukrasa, kućnih potrepština i dr.

Nakon 13 sati započeo je i glazbeni program sa tri koncerta u slijedu, a nastupili su Klapa Cambi, zatim tamburaški sastav Slavonske lole i TS Žute dunje.