Četvrtak, 04 Svibanj 2023 16:59

Novi sindikat i radnice Orljave održali su konferenciju ispred bivše tvornice - priča s Orljavom još nije gotova

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
POŽEGA - Vlada RH isplatila je pune otpremnine i druga potraživanja za 237 radnica, ali radnice i sindikat ne smatraju da je priča s Orljavom gotova.
Na tiskovnoj smo objavili nastavak kampanje prema njemačkom brendu Olymp, za koji je tvornica proizvodila više od 50 godina. Olymp je cijelo to vrijeme plaćao mizernu cijenu za košulje, koja nije bila dovoljna ni za isplatu minimalne plaće. K tome, ugovorom o ekskluzivnosti sprječavao je tvornicu da sklapa ugovore s drugim kupcima.
IMG 5869Također, otkazao je suradnju s Orljavom na početku pandemije koronavirusa, što je rezultiralo najprije neproduživanjem ugovora na određeno za stotinjak radnica, a potom i stečajem tvornice i otkazom za preostale 172 radnice.
Unatoč svemu tome, u više od 18 mjeseci (koliko je trajala borba radnica) nije pokazao nikakvu odgovornost prema radnicama niti volju da nadoknadi svoje postupke sudjelovanjem u isplati otpremnina.
Zbog toga zajedno s radnicama krećemo u kampanju prema Olympu, koju ćemo voditi s partnerima u Njemačkoj, članovima međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign. U kampanji će sudjelovati i Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.
Prvi korak u kampanji bit će predaja prigovora na Olymp Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kroz koji ih pozivamo da preuzmu odgovornost i isplate barem simboličnu naknadu radnicama – za otkaze u godinama u kojima je gotovo nemoguće naći novi posao, za 18 mjeseci bez posla i ikakvih primanja, za agoniju kroz koju su radnice prošle dok su čekale hoće li otpremnina koja im zakonom pripada biti isplaćena.
Također, u slučaju da Olymp bude ponovno htio pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj, tražimo da od početka uključe Novi sindikat, kako se ne bi ponovila situacija s radnicama Orljave – rad za minimalac u neadekvatnim uvjetima.
Na tiskovnoj konferenciji govorila je i Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a. Ona je prozvala aktualnu Vladu, rekavši da je potpuno podbacila i kao vlasnik i kao menadžer, odnosno kao operativno tijelo koje bi trebalo osigurati i poticati proizvodnju i razvoj. - Sada svjedočimo rasprodaji inventara, stečajnom postupku i zatvaranju dugogodišnje tradicije proizvodnje visokokvalitetnih košulja. Orljava je bila ono što smo trebali zadržati kao brend i suho zlato Požeštine. O dodatnoj vrijednosti za lokalnu zajednicu, radnice i njihove obitelji ne treba ni govoriti. Želimo vjerovati da ovo ipak nije kraj i da ćemo vratiti tekstilnu proizvodnju u Požegu“.

Na kraju, najavili su prikupljanje potpisa za europsku građansku inicijativu za dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji. Radnice Orljave skupljat će potpise 20. 5. u pješačkoj zoni Požege. Potpisi se skupljaju na razini Europske unije, a od Europske komisije traži se usvajanje direktive kojom će se modne kompanije iz EU i one koje proizvode u EU obvezati na nadzor nad radničkim pravima u svom proizvodnom lancu i poštivanje dostojanstvene plaće.