Srijeda, 09 Kolovoz 2023 09:57

Sastanak na temu stanja u sektoru svinjogojstva uslijed pojave afričke svinjske kuge i ublažavanja posljedica

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić, posebnim savjetnikom Marijem Bratulićem i suradnicima održala sastanak s predstavnicima Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te ovlaštenih veterinara i stočarskih udruženja na temu stanja u sektoru svinjogojstva uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Uvodno je održana prezentacija o trenutnom stanju, mjerama kontrole i suzbijanja te programima potpore za sektor svinjogojstva. Osamdeset posto slučajeva lokalizirano je na području tri općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok u Brodsko-posavskoj županiji ostaje zabilježen vrlo mali broj slučajeva.

Ministrica Vučković zahvalila je DIRH-u, MUP-u, jedinicama lokalne samouprave i Vukovarsko-srijemskoj županiji, HAPIH-u i stručnim službama na pravovremenom djelovanju i suradnji te izvijestila prisutne kako je jučer Vlada donijela Odluku o donošenju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge ukupne vrijednosti 7,5 milijuna eura, a u pripremi je i dodatan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan 5 milijuna eura.

Svinjogojci, prerađivači te drugi dionici u proizvodnji izvijestili su o pojedinačnim izazovima s kojima se susreću te istaknuli potrebu da se pruži financijska pomoć kako bi prebrodili tešku situaciju u kojoj se nalaze. Na sastanku su im pruženi odgovori na sva pitanja, a najavljen je i novi sastanak.

Ministrica poljoprivrede zahvalila je proizvođačima koji poštuju biosigurnosne mjere, istaknula kako će Vlada nastaviti činiti sve da im se pruži adekvatna i brza pomoć te da se bolest suzbije u što kraćem roku. Podsjetila je i kako će, iako nije direktno vezan za samu pojavu bolesti, proizvođačima biti od pomoći i upravo otvoren gotovo 31 milijun eura vrijedan natječaj Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pri čemu je za svinjogojski sektor, neovisno o veličini gospodarstava, osigurano 5,6 milijuna eura.

S obzirom na to da je i Vukovarsko-srijemska županija teško pogođena nedavnim vremenskim nepogodama, sudionici sastanka su kratko informirani i o mogućnostima koje nude programi pomoći poljoprivrednicima ukupne vrijednosti 17 milijuna eura, kojima će se ublažiti posljedice i osigurati preventivna ulaganja.