Petak, 25 Kolovoz 2023 08:52

Odvija se projekt prekogranične suradnje između tvrtke Komunalac Požega (RH) i Općine Kreševo (BiH)

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U okviru programa Prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Komunalac Požega d.o.o. je s Općinom Kreševo, s područja BIH, sudjelovao u projektu Ulaganje u partnerska područja Požega – Kreševo, faza II., pod referentnim brojem 0162-RH-BIH-2023.

Suradnja je ostvarena u tematskom području gospodarskih ulaganja namijenjenih kvalitetnijem upravljanju otpadom i poboljšanju komunalnih sluga kroz nabavu komunalne opreme i strojeva. Komunalac Požega aplicirao je nabavu komunalne opreme - 40 pocinčanih kontejnera volumena 1100 l za sakupljanje miješanog komunalnog otpada na području grada Požege s ciljem poboljšanja komunalne usluge, povećanja dostupnosti spremnicima za komunalni otpad i povećanja čistoće grada, dok je Općina Kreševo aplicirala nabavu traktora s mogućnošću priključaka za održavanje javnih površina.

Odlukom o odabiru projekata, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je financiranje prijavljenog projekta u iznosu 28.000,00 €, od kojeg je za Komunalac Požega planirano sufinanciranje prihvatljivih troškova provedbe projektnih aktivnosti u iznosu do 8.190,00 €, a za Općinu Kreševo u iznosu do 19.810,00 €.

Krajem srpnja 2023. godine potpisan je Ugovor o financiranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Komunalca Požega i Općine Kreševo. Prema ugovoru, Komunalac Požega, kao vodeći partner, i Općina Kreševo, kao partner u projektu, dužni su prijavljene projektne aktivnosti provesti do 30. studenog 2023. godine.

Komunalac Požega d.o.o. nabavio je 40 pocinčanih kontejnera 1100 l, izrađena je primopredajna dokumentacija i fotodokumentacija te obavljeno plaćanje isporučene komunalne opreme, čime je projekt, od strane Komunalca Požega, u potpunosti realiziran.

Realizacija ovog zajedničkog projekta je važna zbog gospodarskog razvoja područja u kojem će se koristiti nabavljena komunalna oprema i strojevi, pružanja kvalitetnijih komunalnih usluga na tom području, čime se povećava kvaliteta života stanovništva te doprinosi zaštiti okoliša i održivom razvoju. Pri tome je važno naglasiti aktivno sudjelovanje partnera kroz komunikaciju i suradnju pri realizaciji projekta čime su ojačane međusobne veze Grada Požege i Općine Kreševo kao gradova prijatelja, a time i prekogranična suradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.