Banner 750x94 KULENOVA (2)

Pozeska kronika banner final

Breadcrumbs

Srijeda, 29 Veljača 2012 10:56

Sade 45.000 sadnica paprike

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAGREBAČKA TVRTKA „MBM“  KUPILA DIO LIPIČKIH STAKLENIKA  -

LIPIK - U novoobnovljenim staklenicima u Dobrovcu, nadomak Lipika, traje sadnja paprike. Na površini od hektar i pol posadit će se 45.000 komada sadnica a prvi plodovi na tržištu bi se trebali naći u svibnju.

STAKLENIK_LIPIK02Lipički staklenici nakon rata nisu obnavljani da bi tek prošle godine zagrebačka tvrtka „MBM“ d.o.o kupila  dio njih, odnosno dva i pol hektara. - Obnovili smo i za proizvodnju osposobili za sada hektar i pol za što smo utrošili 10 milijuna kuna. Ostatak planiramo obnoviti do ljeta - rekla je zamjenica direktora Ivana Baković. Stari staklenici obnovljeni su na najsuvremeniji način i proizvodnja u njima je potpuno kompjutorizirana.

- Svaka biljka dobiva točno određene količine vode po sistemu 'kap po kap', temperatura i vlaga su stalni što sve omogućavaju proizvodnju tijekom cijele godine. Biljke će narasti između tri i četiri metra a davat će velike mesnate plodove - objasnila je Marijana Mlinar, tehnolog proizvodnje. Očekivani prinos od sada posađenih sadnica je 270 tona. Cijela proizvodnja namijenjena je hrvatskom tržištu.

Na obnovi plastenika bilo je zaposleno tridesetak radnika dok ih sada poslove obavlja devetero. Novi radnici zaposlit će se kada se nastavi s obnovom preostalog hektara.    (vm)