Petak, 17 Travanj 2015 15:24

Novogodišnji borovi i granje ide u humus za cvijeće

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKI KOMUNALAC NABAVIO NOVI STROJ ZA USITNJAVANJE ZELENOG OTPADA -

 POŽEGA – Komunalna tvrtka Komunalac Požega nabavila je novi stroj za usitnjavanje granja, drvenog i zelenog otpada s kojim će svakako smanjiti količine zelenog otpada. Prvi posao za stroj bili su novogodišnji borovi koje je Komunalac prikupljao na području gdje odvozi i komunalni otpad i kojih ima IMG 7478na tisuće. Osim njih u sječku će i sve granje i zeleni otpad koji nastaje prilikom održavanja parkova, drvoreda i zelenih površina grada Požege.

– Stroj smo nabavili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša koji nam je subvencionirao 40% od 130 tisuća kuna vrijednosti stroja za sječkanje, a ostalo je platio Komunalac Požega. Svu sječku koju proizvede stroj miješat ćemo s lišćem kojeg imamo u velikim količinama iz naših parkova i ostalim zelenim otpadom s zelenih površina i proizvoditi humus. Nakon odležavanja 6 - 12 mjeseci taj humus ćemo koristiti prilikom sadnje cvijeća na zelenim površinama u gradu. Na taj način zatvaramo jedan prirodni ciklus i sve vraćamo na zelene površine natrag – istakao je Anto Bekić, direktor Komunalca Požega koji poziva i građane da dovoze i svoj zeleni otpad koji nastaje prilikom orezivanja voćaka i zelenila na okućnicama bez plaćanja. Od prošle godine Komunalac vrši odvojeno prikupljanje otpada, posebno se prikuplja papir, staklo, plastika i tekstil u cilju smanjenja količine komunalnog IMG 7483otpada, a ovim sada se i zeleni otpad priključuje smanjivanju ukupnog otpada.

- Tvrtka Komunalac uz redovno prikupljanje i odvoženje otpada ulazi u novi segment i širi svoje usluge koje pruža našim građanima. Uz kante i kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada, kompostere za domaćinstva, uz suradnju s Fondom za zaštitu okoliša podižemo taj standard. S Fondom nastavljamo suradnju i u ovoj godini i to je jedna od velikih pomoći gradu i našoj komunalnoj tvrtci – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović na predstavljanju rada novog stroja na lokaciji uz rijeku Orljavu gdje će Komunalac prerađivati zeleni otpad i proizvoditi humus.

Komunalac je i ove godine aplicirao svoje projekte prema Fondu za nabavku novih kontejnera za odvojeno prikupljanje građana i novih količina kompostera za domaćinstva. Prošle godine podijeljeno je domaćinstvima 500 kompostera, a bilježi se veliki interes građana za kompostere, pa bi se ove godine nabavile i veće količine.

Tekst/Foto: Vladimir Protić