Petak, 20 Studeni 2015 15:03

Mikroskopski praktikum o kvascima i bakterijama mliječnih kiselina u vinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RADIONICA U VINSKOJ KLIJETI POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA -

POŽEGA – U nastavnom objektu „Klijet i spremište vina“ Veleučilišta u Požegi, koje se nalazi u sklopu veleučilišnih vinograda na kojemu studenti brinu o grožđu i proizvodnji vina, po principu svaki student – red IMG 6808grožda – bačva vina, održana je vrlo zanimljiva radionica. Predavačica dr. Ilone Schneider s Eaton Technologies Gmbh iz Njemačke vodila je radionicu pod nazivom „Mikroskopski praktikum – mikroorganizmi vina, kvasci, bakterije mliječnih kiselina“, nam kojem su svi polaznici mogli i praktično na tridesetak mikroskopa sami raditi analize.

- Veleučilište u Požegi često organizira potrebne seminare i radionice za uvođenje novih tehnologija, uvođenje nove opreme, da se studenti upoznaju s novim tehnologijama ali i da se Veleučilište povezuje s proizvođačima grožđa i vina, da spaja znanost i struku. Ovdje su osim naših studenata i nastavnika Studija vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, desetak završenih inženjera s našeg studija, ali i enolozi najpoznatijih vinarija iz okruženja, te mali i srednji vinogradari i vinari s područja kutjevačkog vinogorja i ovog dijela Slavonije. Svi oni rade u struci i ova radionica im je vrlo bitna – istakao je mr. sc. Josip Mesić, pročelnik poljoprivrednog odjela.

IMG 6802- Vinari u svom radu u podrumu mikroskop kao instrument trebali bi koristiti u svakodnevnim analizama procesa od dolaska grožđa u podrum, fermentiranja mošta, njegovanja vina. Kako to primijeniti, kako vino voditi u dobrom smjeru, kako izbjeći pogreške u proizvodnji vina, a koristiti mikroskop kao instrument. Posebno je važan u postupku alkoholnog vrenja, istakla je dr. Ilone Schneider koja je dodala da su ovakvim mikroskopima opremljeni njemački vinari bilo kao pojedinci, bilo kao udruženi u udruge i zadruge. Ona je i sama vinarka na svom privatnom imanju.

Tekst/foto: Vladimir Protić