Četvrtak, 04 Veljača 2016 10:02

Mitovi i neistine o margarinima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REAGIRANJE „ZVIJEZDE“, JEDINOG HRVATSKOG PROIZVOĐAČA MARGARINA: Transmasne kiseline, ugljikohidrati, šećeri i soli (2)

Margarini „Zvijezde“ više od deset godina ne sadrže štetne transmasti

U ime Zvijezde, jedinog hrvatskog proizvođača margarina, htjeli bismo Vam, u najboljoj namjeri, skrenuti pozornost na netočni podatak u članku naziva „Transmasne kiseline, ugljikohidrati, šećeri i soli“ objavljenome u Vašim cijenjenim novinama 21. 1.

Citiramo: „Kroz brojna pozitivna iskustva zapravo se svi informiramo - kaže nutricionista Drkulec koja je posebno dojmljivo predavanje ostavila o transmasnim kiselinama i hrani koja ju najviše sadržava, a to su margarini i brojna jela i slastice koje margarin sadrže u velikom postotku“

Činjenica je kako margarini hrvatskog proizvođača Zvijezde već više od deset godina ne sadrže štetne transmasti te smo po tom pitanju napredniji i od nekih europskih zemalja, kao i SAD-a.

Zvijezda je još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela transmasnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. je u potpunosti izbacila hidrogenirane masti (transmasti) iz svojih margarina. Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje te ih se često naziva i dobrim mastima. Istraživanja pokazuju da je margarin korisna namirnica, koja se preporuča kao dio uravnotežene prehrane. U nizu benefita te namirnice ističu se njegov dobar učinak na zdravlje srca te činjenica da ne sadrži kolesterol. Bogat je dobrim mastima i vitaminima A, D i E te se preporuča svima onima koji su osjetljivi na gluten.

Po pitanju ove teme, Zvijezda odlično surađuje s domaćim nutricionistima, s kojima nastojimo demistificirati mitove o margarinu. No kako bismo bili još učinkovitiji u osvješćivanju i edukaciji potrošača, oslanjamo se i na Vas te Vaš utjecaj i relevantnost u lokalnoj zajednici, cijenjene kolege iz medija.

Reagiranje potpisuje Aleksandra Pernar, senior consultant.