Četvrtak, 31 Kolovoz 2023 08:58

"Život i baština Dragutina Lermana (1863. - 1918.)" povodom 160. godišnjice rođenja ovog znamenitog Požežanina

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U okviru Dana europske baštine u Hrvatskoj, kojega organizira Ministarstvo kulture i medija, a u sklopu festivala "Zlatne žice Slavonije", u prostoru Požeške kuće dana 28. kolovoza 2023. održano je izlaganje mag.hist. Zdeslava Španičeka "Život i baština Dragutina Lermana (1863. - 1918.)". Događaj je održan u povodu 160. godišnjice rođenja ovog znamenitog Požežanina, na inicijativu Udruge vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl, i obrta Asesor, na čelu s dr.sc. Rahelom Jurković, te u suradnji s Gradskim muzejom Požega.

Autor predavanja u uvodnom je dijelu izložio kontekst razvoja europskih zemalja u razdoblju industrijalizacije te kolonijalne podjele afričkog kontinenta što je uvelike povezano s Lermanovim afričkim avanturama. Gosti su imali prilike čuti i o Lermanovim putovanjima i istraživanjima Afrike odakle je i u Hrvatsku donio značajne predmete o kulturi koja je živjela u Kongu, a osim toga ostavio je značajna djela povezana s istraživanjima Afrike: Listovi iz Afrike, Novi listovi iz Afrike, Afrički dnevnik i drugi.

Predavanje su svojim prisustvom podržali i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nakon predavanja održano je prigodno druženje za goste u organizaciji Udruge “Stjepan Koydl”.

zlatne zice