Nedjelja, 10 Rujan 2023 09:15

Održana 21. Smotra folklora "Pjesmom u jesen 2023" u Jakšiću

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

JAKŠIĆ - Po 21. puta Jakšić i tamošnje folklorno društvo HKUD "Slavonija" bili su domaćin još jedne Smotre folklora "Pjesmom u Jesen 2023". Duga je to tradicija, smotre baštine, folklora, pjesme i plesa, narodnih običaja ali i zabave za Jakšićanke i Jakšićane, koja će sudeći po gostima, folklornim društvima iz raznih sredina i brojnim posjetiteljima biti nastavljena i u narednom razdoblju, još uspješnije.

Sve je započelo svečanim mimohodom učesnika, folklornih društava koji su kroz ulice Jakšića svojom pjesmom i plesom privukle domaće stanovništvo ali i njihove goste na ulicu. Priredili su Jakšićani i okrjepu sa slanim i slatkim delicijama za sudionike mimohoda i svečane povorke, kojoj je na čelu bio desetak konjanika i zaprega koje su vukli gizdavi i uređeni konji. Kočije su bile posebno uređene a u njima u nošnjama djevojke i snaše, pokoji baja s pljoskom rakije, a svi u pjesmi i svečanom ruhu.

Smotra je tradicionalno održana na školskom igralištu OŠ "Mladost" Jakšić, na velikoj prirodnoj pozornici koju su ukrasili članovi HKUD "Slavonija" ali i pojedini Jakšićani koji su donijeli svoje stare predmete koje godinama čuvaju. Sve je pozdravio predsjednik folkloraša Dario Pažin, zaželio im dobar nastup, druženje i boravak u Jakšiću općinski načelnik Ivica Kovačević, a smotru je uz čestitke i pohvale svim folklorašima i posebno gostujućim KUD-ovima, pozdravio zamjenik županice Ferdinand Troha.

Na pozornici su nastupili HKUD "Slavonija" Jakšić, sa spletom pjesme i plesova Jakšičkog kraja, članovi Matice slovačka “Kukučin-Kuntarić” Jakšić, KUD Šokadija Budrovci, KUD Seljačka sloga Zadubravlje, ŽPS Vesele Šokice iz Slavonskog Broda, KUD Zora iz Piškorevaca, KUD Vesela Šokadija Gundinci, KUD Tkanica Okučani i KUD Đeram iz Viljeva.

Na prostoru smotre svoje proizvode izložili su na prodaju domaći OPG-ovi, društvo rakijaša prikazalo je običaj pečenja rakije i u živo ispekli nekoliko kazana rakije koju su ponudili posjetiteljima na degustaciju. Uz ugostiteljsku ponudu i ponudu lepinja koje su pekle članice HKUD "Slavonija" moglo se na smotri ostati nekoliko sati i uživati u programu i druženju.

Sve je na kraju "zapalio" poznati pjevač tamburaškog izričaja Stjepan Jeršek Štef otpjevavši sve svoje najpopularnije pjesme i brojne tamburaške uspješnice.