Subota, 23 Rujan 2023 10:53

Pobjednica 5. Vinum et poeta - Večeri poezije i vina mlada pjesnikinja Mateja Jurčević iz Zagreba

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

VINSKA KLIJET U PODGORJU -  Po 5. puta održana je kulturna manifestacija "Vinum et poeta – Večer poezije i vina" u vinskoj klijeti Vinum academicum na lokaciji u Podgorju, koju zajednički organiziraju Matica hrvatska Ogranak Požega i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Grada Požega i Općine Kaptol.

Moderatorica cijelog programa bila je Nataša Puljašić, prof. hrvatskog jezika a u ime MH sve je pozdravila predsjednica MH Požega  Anita Katić, prof. hrvatskog jezika. - Obilježavamo mali jubilej jer već petu godinu zaredom Ogranak Matice hrvatske u Požegi i sada Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi organiziraju pjesničku manifestaciju Vinum et poeta – Večer poezije i vina. Sastajemo se svake godine u ovom lijepom autentičnom ambijentu vinskog podruma i klijeti podrum kako bismo na poseban način razmatrali vezu između pjesničkoga nadahnuća i mistične zavodljivosti vinske kapljice - rekla je Anita Katić, uz zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji manifestaciji te došli uživati u vinu i poeziji.

Prisutne su pozdravili ispred Fakulteta turizma doc. dr. sc. Berislav Andrlić i zamjenik županice Ferdinand Troha. Stručni žiri činile su pjesnikinje i književnice Lada Žigo iz Zagreba, Darija Žižić iz Zagreba i Lana Derkač iz Požege koje su se također predstavile sa po dvije pjesme.

U najuži krug za pobjedničku pjesmu ušli su sljedeći pjesnici i pjesme koje smo sve i čuli: Mateja Jurčević, Zagreb,  "Istočna plava ptica", Bogdan Arnautović, Sisak, "Klet", Snježana Radetić, "In vino veritas", Sonja Zubović,  "Sunčane padine vinograda", Edi Matić, "Vinskom cestom jednosmjerno", Zrinko Šimunić, "Tihi bonvivan".
Pobjedila je mlada pjesnikinja iz Zagreba Mateja Jurčević i njena pjesma "Istočna plava ptica". Njoj je uručena prigodna statua, priznanje i nagrada koju su uručili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednica ogranka MH Anita Katić.

Nakon službenog proglašenja i nekoliko lokalnih pjesnika je čitalo i recitiralo pjesme, a između pjesama sa glazbenim brojevima zabavili su nas članovi Klape sv. Lovro i Bemian dueta iz Koprivnice kao posebnih gostiju iz Ogranka MH Koprivnica.