Srijeda, 10 Siječanj 2024 10:36

Održano prvo samostalno požeško izdanje festivala 50 Poems for Snow

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Gradska knjižnica Požega i ove je godine okupila zaljubljenike u poeziju te u utorak, 9. siječnja, na Trgu sv. Terezije Avilske ispod stabla ginka organizirala pjesnički festival 50 Poems for Snow. Ovaj međunarodni pjesnički festival pokrenut je 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage te u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom, rođenim Požežaninom. Nakon što su organizatori odlučili kako će prošlozimski festival biti posljednji u njihovoj organizaciji, Gradska knjižnica Požega ovogodišnje izdanje festivala 50 Poems for Snow organizirala je samostalno te ga posvetila pjesniku Tinu Kolumbiću, Hvaraninu koji je živio i djelovao u Požegi od sredine 60-ih pa sve do početka 90-ih godina prošlog stoljeća.
Svoje pjesme u sklopu festivala 50 Poems for Snow ove godine čitali su Andrija Perić, Marta Čiko i Eva Svjetličić, članovi i članice gimnazijske literarne grupe Gim-lit. Osim gimnazijalaca, svoje pjesme Požežanima je predstavila Lucija Relić, a pjesme Mateje Bobek pročitala je Ivana Redkin.
Posebnost ovog zimskog pjesničkog festivala je u tome što nije određen datum njegova održavanja jer se odvija kada padne prvi pravi snijeg. Osim što ukazuje na današnji položaj pjesnika i poezije, festival ima i ekološki značaj jer progovara o sve snažnijim klimatskim promjenama koje utječu i na smanjenje snježnih padalina.