Utorak, 30 Siječanj 2024 09:57

Gradski muzej Požega još u radovima i uređenju, ali je obilježio 19. Noć muzeja 2024.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Gradski muzej Požega iako još u radovima i uređenju objekta, edukativnim programima obilježio je 19. po redu Noć muzeja. Sva događanja održana su u Centru za posjetitelje Požeška kuća i tradicionalno privukla brojne posjetitelje na besplatne programe. Kao i proteklih godina, cilj priredbe bio je razbiti predrasude o tome kako su muzeji zatvorene i samo nekima dostupne ustanove.

Program je započeo radionicom za učenike od 1. do 5. razreda pod nazivom “Moj muzej”, dok je program svečanog otvorenja upotpunjen izravnim prijenosom otvorenja izložbe iz Pakraca - "Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednjeg". Potom je uslijedilo obilazak postava Požeške kuće pod stručnim vodstvom, a posjetitelji su mogli zaigrati kviz “Fotografsko putovanje” o Požegi i Požeštini kroz fotografije Julija Kempfa. 

– Nalazimo se u početnoj točki našeg muzeja koja će i dalje biti početna točka i koja će upoznavati sve posjetitelje s našim gradom. Uskoro ćemo otvoriti naš obnovljeni Gradski muzej, nastavak ove Požeške kuće u projektu „Požeške bolte” i ja vjerujem da to svi željno iščekujete. – rekla je v.d. ravnateljice Muzeja LidijaŠpaniček, pozdravljajući prisutne na otvaranju Noći muzeja. 

Zahvalila se svima koji su pomogli oko uređenja Muzeja i izrazila nadu kako će svi prisutni biti redovni posjetitelji i u preuređenom prostoru.

Zamjenik gradonačelnika dr.sc.BorislavMiličević zahvalio se pak, djelatnicima Muzeja koji od početka 2021.godine, kad je započela obnova Gradskog muzeja Požega, rade u privremenom prostoru.

– Tri godine uistinu djeluju i rade u iznimnim uvjetima, vrlo teškim uvjetima, a pritom su sačuvali svu građu, neku čak i unaprijedili i evo, najavljuju, u godini u kojoj će proslaviti 100. obljetnicu djelovanja muzeja, neke novosti stoga im svi zajedno dugujemo jedan iskreni pljesak kojim ćemo odati počast njihovom radu – istaknuo je zamjenik Miličević.